Plommon – och hasselnötskaka
Mat & Dryck
Foto: Linda Prieditis

Plommon – och hasselnötskaka

Plommon är en av höstens härligaste frukter och i den här saftiga kakan kommer de verkligen till sin rätt ihop med den intensiva hasselnötssmaken. Chokladen ger kakan en ytterligare dimension. Servera gärna med lättvispad grädde om du vill ha den till dessert.

Publicerad 2010-09-24

175 g smör (plus lite till att smörja formen)

500 g plommon
3 dl ljust muscovadosocker
3 dl mjöl
3,5 dl malda hasselnötter
3 ägg
1 msk bakpulver
50 g hackad, mörk choklad (eller chokladpellets) cirka 70%
1 dl delade hasselnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform (cirka 24 cm i diameter).
2. Klyfta och kärna ur hälften av plommonen, lägg dem åt sidan. Hacka resterande plommon grovt.
3. Vispa sockret, smöret, mjölet, malda hasselnötter, ägg och bakpulver i blandare eller med elvisp i ett par minuter till en jämn smet.
4. Blanda ner de hackade plommonen och chokladen, häll sedan smeten i formen. Fördela plommonklyftorna på toppen, tryck ner dem försiktigt och strö över hasselnötterna.
5. Grädda kakan i cirka 45 minuter tills den stelnat.
Text och recept: Anna Henning Moberg
Foto: Linda Prieditis

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.