Prima primörer
Mat & Dryck | Recept
Foto Björn Tesch

Prima primörer

Nu kan vi frossa i vårens primörer som färsk sparris, rabarber och nyplockade nässlor. Pröva våra lätta recept!

Publicerad 2010-05-05

40-talisterna vill lägga mer pengar och tid på mat och dryck och önskar att måltiden ska ge gemenskap, njutning och matro. I boken Ju mer vi är tillsammans – fyrtiotalisterna och maten (Carlssons) har man undersökt matvanorna hos 40-talistgenerationen. Tanken är att försöka förutse vilka krav och förväntningar denna stora, friska, välbärgade »Stones-generation« har, för att kunna planera framtidens äldremat.

Forskarna ser en generation som upplevt självhushåll med höns och eget potatisland, via gamla tiders Konsumbutiker och snabbköp, vidare över burkskinka och pulvermos, till dagens thaimat, tv-kockar och ett glas rött för hälsans skull. Som pensionärer kommer de inte att nöja sig med sönderkokta grönsaker i smaklösa plastlådor. Räkna med en uppfriskande debatt om äldremat framöver.

Text och recept: Malin Ottosson

Foto: Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.