Primörsallad
Foto: Björn Tesch
Recept | Recept

Primörsallad

En god sallad med småpotatis, sparris, rädisor med mera som passar till det mesta.

Publicerad 2008-03-08

Primörsalladen är en god vegetarisk lunchrätt men passar också som tillbehör till grillat kött eller fisk

2 portioner

500 g småpotatis
6 små färska morötter eller 2 stora
100 g fryst sparris
70 g frysta sojabönor eller ärter
10 rädisor
färska små mangoldblad
1 msk rapsolja
1 nypa flingsalt

1. Tvätta potatisen noga och koka den med skalet på. Dela morötterna på längden. Om du använder stora morötter får du dela dem på mitten och sedan skära varje halva till fyra långa bitar. Koka cirka 5 minuter i lättsaltat vatten tills morötterna är mjuka men fortfarande spänstiga.
2. Häll kokande vatten så att det täcker över de frysta bönorna och sparrisen och låt stå i cirka 5 minuter. Slå av vattnet och skölj i kallt vatten. Låt rinna av och skär ärtskidorna diagonalt till mindre bitar.
3. Skär sparrisen i bitar och dela de varma potatisarna. Tvätta rädisorna och halvera dem. Blanda potatis, grönsaker och mangoldblad. Strö över gräslök. Häll över olja och salta lätt.
4. Servera med senapsdressing (se recept här intill).

Senapsdressing
1 msk vinäger
1 msk fransk senap
1/2 msk flytande honung
1/2 vitlöksklyfta
1 äggula
3 msk olja
1 nypa salt
nymald svartpeppar
1/2 dl hackad gräslök

1. Rör ihop vinäger, senap, honung, pressad vitlök och äggula.
2. Tillsätt oljan lite i taget under konstant vispning tills dressingen börjar tjockna. Låt gärna dressingen stå en stund så att smakerna blandas.

Recept: Malin Ottosson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas