Råstekt blomkål med brynt salviasmör och kapris
Mat & Dryck | Recept
Foto Björn Tesch

Råstekt blomkål med brynt salviasmör och kapris

Gott tillbehör till lammkött

Publicerad 2008-11-27

4 portioner

Tid: cirka 20 minuter

2 mindre blomkålshuvuden
100 g smör
1 bunt salvia
4 msk kapris
1 citron, saft och rivet skal
salt och vitpeppar
ev 1 klick smör på ca 20 gr

1. Skär bort gröna blad och rotstocken från blomkålen och skär den sedan i ganska tunna skivor.
2. Låt smöret bli nötbrunt i en rymlig stekpanna. Kasta ner salviabladen i det heta brynta smöret. Nu knastrar det till lite, låt salvian steka i ca 1 minut, dra sedan stekpannan från värmen och låt salvian ligga kvar en stund. (Salvian får inte blir för brun, då smakar den bittert.)
3. Ta nu upp salviabladen ur smöret och lägg de på hushållspapper. Stek blomkålsskivorna på båda sidor i lite av det brynta salviasmöret, men använd inte allt.
4. Ta resterande salviasmör och värm upp igen, rör ner kapris, citronsaft och skal och låt det puttra helt kort. Dra av från värmen och rör ev. ner en klick smör.
5. Arrangera blomkålen på tallriken, skeda sedan över det brynta smöret med kaprisen och citron. Avsluta med salviabladen

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.