Salta skorpor
Mat & Dryck
Foto Björn Tesch

Salta skorpor

För den som vill ha ett alternativ till pepparkakor och sötsaker till glöggen kommer är en salt variant på italienska biscotti.

Publicerad 2008-12-08

cirka 30 – 40 stycken   

2 dl mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl riven parmesanost (den billigare Grana Padano går lika bra)
1 tsk salt
5 soltorkade tomater i olja
50 g smör
3 msk vatten
2 ägg
smält smör till pensling
flingsalt

1. Blanda mandel, mjöl, bakpulver, riven ost och salt i en bunke.
2. Hacka de soltorkade tomaterna grovt och rör ned bitarna i mjölblandningen. Vispa äggen lätt i en annan bunke.
3. Smält smöret och blanda med vattnet. Häll smörvattnet i mjölet tillsammans med de lätt ihopvispade äggen och arbeta snabbt ihop till en deg.
4. Dela degen i tre delar och rulla till limpor som läggs på bakplåtspapper på en plåt. Platta till limporna så att de är en dryg centimeter tjocka. Pensla limporna med smält smör och strö på lite flingsalt.
5. Grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Ta sedan ut limporna och låt dem svalna något.
6. Sänk värmen i ugnen till 125 grader.
7. Skär sedan varje limpa i 10-13 dia-
gonala skorpor. Lägg tillbaka skorporna på plåten med en av de skurna sidorna upp och rosta dem i den lägre ugnsvärmen i cirka 30 minuter. Låt gärna skorporna få kallna i ugnen.
Förvaras torrt.

Text: Malin Ottosson

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas