Saltlakritskolor
Mat & Dryck
lakritskola Foto Björn Tesch

Saltlakritskolor

Turkisk peppar sätter smak på dessa sega godbitar.

Publicerad 2008-12-09

cirka 100 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljussirap
1 dl av karamellerna ”Turkisk Peppar”, stötta i mortel

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och koka upp. Låt koka tills kolasmeten når 127 grader. Det tar cirka 30 minuter beroende på hur bred kastrullen är och hur varm spisplattan är. Rör om då och då så att kolasmeten inte bränner fast i bottnen, men inte hela tiden för då kan kolan bli »sockrig«.
2. Lägg ett bakplåtspapper i en liten långpanna och häll i den heta kolasmeten. Akta så att du inte bränner dig. Låt kolan svalna och stelna. Det går snabbare med en kall, våt disktrasa under formen.
3. Skär kolan i rutor med vass kniv på en skärbräda och slå in i bitar av bakplåtspapper eller i smörgåspapper.

 

Recept Malin Ottosson
Foto Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.