St Emilion au chocolat
Mat & Dryck
Foto: Lennart Weibull

St Emilion au chocolat

Jättegod kaka med konjak, amarettibiskvier, mörk choklad.

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-20

12–14 portioner

250 g hårda amarettibiskvier
17 cl konjak
200 g smör, rumstempererat
180 g strösocker
2 äggulor
400 g mörk choklad, hackad eller pellets
4 dl standardmjölk
Servering: crème fraiche

Får du inte tag på amarettibiskvier kan du ta vanliga mandelbiskvier.

1. Klä in bottenplattan av en springform (cirka 26 cm i diameter) med plastfolie, gärna flera lager. Sätt ihop plattan med ringen.
2. Krossa 4/5 av biskvierna i ojämna bitar och smulor i en bunke, skeda över nästan all konjak förutom 2-3 msk. Sprid ut kakorna i botten av formen.
3. Vispa smör och socker vitt och poröst i en bunke, tillsätt äggulorna en i taget.
4. Lägg chokladen i en värmetålig bunke. Koka upp mjölken så den precis börjar koka, slå den över chokladen och rör om med en visp tills all choklad har smält.
5. Häll chokladsmeten rakt ner i smörblandningen under omrörning, rör tills smeten är helt blandad. Häll smeten över biskvierna i formen, krossa de återstående biskvierna med händerna, strö över dem och skeda över resten av konjaken. Plasta och ställ in i kylen minst 6 timmar, gärna över natten.
6. Skär runt kanten på formen med en varm kniv och lyft bort ringen. Skär tårtbitar med en varm kniv och servera med en klick crème fraiche.

Recept: Olle T Cellton
Foto: Lennart Weibull

Tidningen Senioren
Publicerad 2009-07-20
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur magasinet Senioren nummer 2 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Senioren och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.