Surdeg
Mat & Dryck
Foto Björn Tesch

Surdeg

Sätt din egen surdeg, så har du basen till flera olika sorters bröd.

Publicerad 2008-03-11

ger cirka 5 dl surdeg
Tid: 5 dagar

3/4 dl vetemjöl
1/2 dl vatten

1. Blanda ihop i en bunke till en slät smet och täck över med plastfilm eller lock. Konsistensen ska påminna om våffelsmet. Låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Blanda sedan i:
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten

2. Låt stå i ytterligare 2 dygn. Häll sedan bort en del av smeten så att det bara finns 1 dl surdeg kvar.
Blanda sedan i:
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl vatten

3. Låt stå i ytterligare ett dygn. Nu är surdegen bubblig och redo att användas.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas