Surdegsbröd med nötter
Foto Björn Tesch
Recept

Surdegsbröd med nötter

Hasselnötter i degen gör smörgåsarna ännu godare.

Publicerad 2008-03-11

1 stort bröd

25 g jäst
3 dl kallt vatten
2 dl surdeg, se recept nedan
1 msk olivolja
7 dl dinkelmjöl
2 dl hasselnötter
1 msk salt

1. Lös upp jästen i en bunke. Slå över vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt surdeg, olivolja och mjöl och bearbeta degen i 5 minuter med maskin eller ännu längre för hand. Tillsätt nötter och salt och arbeta i 3 minuter till.

2. Låt degen jäsa i 1 timme.

3. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den jämn.

4. Mjöla en bakkorg eller olja och mjöla en tät brödkorg eller annan lämplig form att jäsa brödet i.

5. Lägg degen i formen och låt den jäsa i 1 timme.

6. Häll sedan ut degen på ett bakplåtspapper på en plåt. Ställ in i nedre delen av ugnen i 250 grader. Spraya in vatten med en blomspruta och sänk samtidigt ugnsvärmen till 225 grader.

7. Grädda i cirka 40 minuter eller tills brödet låter ihåligt när man knackar lätt på det.

8. Låt svalna på galler.

Recept: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas