Surdegsbröd med dinkel
Mat & Dryck
Foto: Björn Tesch

Surdegsbröd med dinkel

Det här brödet tar tid på sig, men det är det värt.

Publicerad 2008-04-24

2 bröd

5 dl rumstempererat vatten
300 g vetesurdeg
3-4 dl dinkelfullkornsmjöl
11-12 dl dinkelsikt
1 msk salt
1. Blanda alla ingredienser och kör i hushållsassistent i cirka 15 minuter.
2. Häll upp i oljad bunke och låt jäsa i rumstemperatur i 1 1/2 timme.
3. Vänd på degen i bunken, knåda inte. Låt jäsa 1,5 timme till.
4. Nyp av degen på mitten och lägg halvorna i väl mjölade korgar eller formar. Låt jäsa ytterligare 1 timme.
5. Sätt ugnen på 225 grader och låt en plåt bli varm inne i ugnen. Vänd upp bröden på den heta plåten. Sätt in bröden i ugnen, sänk temperaturen till 200 grader och grädda i cirka 1 timme.

Så gör du egen surdeg:
1. Rör ihop 2 dl vatten med 2 1/2 dl vetemjöl. Lägg plastfolie över och låt stå i rumstemperatur i två dygn.
2. Blanda sedan ned 1 dl vatten och
1 1/2 dl vetemjöl i smeten. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
3. Rör ned ytterligare 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl. Plasta in och låt stå ytterligare ett dygn.
4. Nu är surdegen färdig och ska förvaras i kylen. Där kan den klara sig mycket länge.
5. Dagen innan surdegen ska användas ”matar” man den igen med vatten och mjöl. Konsistensen ska likna våffelsmet.

Text: Malin Ottosson
Foto: Björn Tesch

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas