Tunt julknäckebröd
Mat & Dryck
Foto: Ulrika Pousette

Tunt julknäckebröd

Hembakat knäckebröd är en riktig lyx. Gott som det är med smör, till en bit ost eller med senap och en skiva skinka.

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12

Cirka 20 kakor

25 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, 37 grader
2,5 tsk salt
7,5 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl + ca 1 dl till utbakning
2 msk hela linfrön
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön

1. Finfördela jästen i en bunke. Tillsätt vattnet, lite i taget, och rör om tills jästen löst sig. Häll i salt och rågmjöl och arbeta in i vätskan. Vänd sedan ner cirka 4,5 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en fast deg. Ta lite mer mjöl om degen är för kladdig. Låt degen vila övertäckt i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Skrapa ut degen på en mjölad arbetsbänk och forma till en rulle. Dela den i 20 bitar.
3. Kavla ut varje bit till en tunn kaka. Låt sedan jäsa övertäckta i 10-15 minuter.
4. Pensla kakorna med lite vatten och strö över fröna. Nagga dem lätt med en gaffel och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler.

 

Recept: Jenny Warsén
Foto: Ulrika Pousette

Tidningen Senioren
Publicerad 2014-12-12
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas