Mat & Dryck

Ugnsbakad torskfilé med ansjovis och örter samt potatistimbal

Årets Nationalrätt 2000

Publicerad 2008-11-27

Recept: Gunnar Forsell, Le Chief, Stockholm

4 portioner

4 torskfiléer (välj sådana som är ansvarsfullt fiskade)
60 g smör
1 skiva vitt bröd
3 msk finhackad persilja
3 msk finskuren dill
3 msk finskuren gräslök
80 g ansjovisfilè
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl fiskfond (baserad på tärning eller koncentrerad fond)
1 schalottenlök
2 dl grädde
1 tomat
salt och vitpeppar
smör till form och sås
800 g fast potatis
1 knippa salladslök
1/2 dl olivolja

1 Putsa fiskfilén fri från ben och hinnor. Salta filéerna och låt stå någon timma.
2 Spola filéerna i kallt vatten och lägg dem på ett hushållspapper.
3 Placera filéerna på ett smörat eldfast fat med f d skinnsidan mot botten. Vik gärna in ändarna på fisken så att fisken får en fin form.
4 Kantskär brödskivan och kör den i mixer.
5 Tillsätt smör, ansjovisfiéer, hackad persilja, dill och gräslök och smaka av med nymalen vitpeppar.
6 Bred ut smeten tunt över fiskfiléerna.
7 Häll lite av vinet och fiskfonden runtom.
8 Ställ in fatet i ugnen med stark övervärme, gärna grill, och låt ytan få en gyllenbrun färg, samtidigt som fisken sakta sjuder i spadet.

Såsen:
1 Doppa tomaten i kokande vatten i tio sekunder. Dra av skinnet och skär den i fyra delar.
2 Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i halvcentimeterstora tärningar.
3 Finhacka schalottenlöken och låt koka med resten av fiskfonden och vinet.
4 Tillsätt grädden och låt koka ihop ytterligare.
5 Tag fatet ur ugnen och häll av spadet i såsen. Håll fisken varm under ett foliepapper.
6 Koka ihop såsen till lagom styrka och sila. Vispa slutligen i en klick smör och lägg i tomattärningarna.

Potatistimbal:
1 Skala och koka potatisen mjuk. Mosa den grovt med en gaffel. Häll över olivoljan och den finskurna salladslöken.
2 Salta och vrid några varv med pepparkvarnen.
3 Blanda försiktigt och fyll sedan en kopp (ca 1 1/2 dl) med potatiskrosset.
4 Stjälp upp på varm tallrik. Placera fiskfilén bredvid och häll såsen runtom.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas