Mat & Dryck

Ugnsomelett

Inspirerade av italienska frittata har vi en bas av grönsaker smaksatt av en lagrad herrgårdsost.

Publicerad 2009-03-08

Omelett6–8 portioner

6 medelstora potatisar
4 cocktailtomater
2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
2 paprika, röd och orange
1 tsk torkad timjan
färsk rosmarin
salt och svartpeppar
6 ägg
1 dl vispgrädde
1 dl riven hårdost, till exempel herrgårdsost
1 dl tärnad herrgårdsost

1. Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta, skala och skär potatisen i skivor. Blanda potatisskivorna med 1 msk olja och pressad vitlök i en ugnssäker form som rymmer två liter. Sätt in formen i ugnen cirka 15 minuter.
2. Skiva rödlök tunt och paprikan i remsor. Blanda även dessa med 1 msk olja och tillsätt i potatisformen när 7 minuter återstår i ugnen.
3. Vispa under tiden ihop ägg, grädde och riven ost. Smaksätt med salt, svartpeppar och timjan. Skiva tomaten.
4. När potatis och grönsaker har fått fin färg: ta ut formen ur ugnen och sänk temperaturen till 175 grader. Slå på äggstanningen och garnera med tomatskivor, tärnad ost och färsk rosmarin.
5. Grädda i ytterligare cirka 20 minuter tills omeletten har »stannat«. Servera gärna med lufttorkad skinka.

Recept: Marie Askaner
Foto: Anna Skoog

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.