Mat & Dryck

Vin och öl som passar i bersån

Publicerad 2009-06-05

När man köper vin i Sverige bör man komma ihåg hur vår alkoholskatt fungerar. För ett normalt vin är alkoholskatten 21,58 kr per liter. Det innebär att när man köper ett vin som kostar 50 kr eller mindre, så är nära halva priset alkoholskatt. Köper man ett vin för 75 till 100 kr så är ju alkoholskattens andel av priset betydligt lägre. Det innebär att billiga viner är mycket dyra i Sverige i jämförelse med i andra länder, mellan viner med kvalitet har ett internationellt sett konkurrenskraftigt pris.


Crèmant d’Alsace

Rosévin är inget som lockar vinsnobbarna, men mängder med konsumenter älskar dessa lätta och friska viner, med liten färg och rätt låg alkoholhalt. I de flesta länder måste rosévin göras av röda druvor. Undantaget är roséchampagne, där man får blanda vita och röda druvor för att få mindre färg till vinet. En vanlig metod att göra rosévin är att pressa druvorna och låta musten vara i kontakt med skalen och den röda färgen endast en kort tid. Ibland är kontakten bara några timmar, ibland ett eller ett par dygn.
Ett härligt bubblande franskt rosévin är (7419) Crèmant d’Alsace Brut Rosé för 89 kr. Smaken är torr, frisk, bärig med fina toner av jordgubbar och grape. Beteckningen crèmant betyder att vinet inte mousserar lika kraftigt som exempelvis en champagne. Ett alltid pålitligt vanligt rosévin är spanska (22501) 2007 Gran Feudo Rosado för 59 kr, som är torrt och bärigt med lättsam ton av hallonbåtar.


Sav, Mousserande björksavsvin

Hälsa värmen gärna välkommen med ett helt unikt svenskt vin, nämligen (7778) Sav mousserande björksavsvin för 329 kr. Det görs av sav från björkar i Jämtland genom den traditionella champagnemetoden, där vinet jäser länge en andra gång på flaska. Smaken är helt unik med en fin mousse, visst drag av champagnens brödighet kombinerat med en lätt beska som i öl och en härlig smak av björk (som att suga på ett löv eller en pinne) samt toner av honung och örter. Ett fantastiskt personligt vin som är värt varje krona. Men det är viktigt att ställa om sin förväntan, för detta vin smakar inte som andra viner.

Ett mycket pålitligt såväl bersåvin som matvin är argentinska (6193) 2008 Bodega Lurton Pinot Grigio för 75 kr. Smaken är torr, rätt frisk, blommig och kryddig med ton av äpplen.
Ett perfekt boxvin att ta med sig ut är (16018) 2008 Las Moras Reserve Chardonnay, 209 kr för tre liter. Smaken är torr, generöst fruktig och frisk med toner av tropiska frukter. Mycket användbart till det mesta i matväg och som vin att läppja på.


Single hop ale

Och givetvis måste man ha med sig en god sommaröl när värmen kommer. Utsökt är (1434) Grebbestads lager som kostar 14:90 kr för 330 ml.
Smaken är milt humlad med mjuk beska och aromrik med toner av citrusfrukt, malt och bröd. En riktig höjdare är (1475) Oppigård, Single hop ale, 16:70 kr för 330 ml. Bonden i Dalarna går från klarhet till klarhet. Ett lättdrucket men smakrikt öl med toner av aprikos, humle, honung och bröd.

Text: Urban Laurin,
Vinskribent som gett ut sju böcker.
Tidigare lektor i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas