Citronjakt vid Gardasjön
Reportage | Resa

Citronjakt vid Gardasjön

I italienska Limone vid Gardasjön växer citronträd på branta klippsluttningar överallt. Har man tur kan man få smaka en solvarm citronskiva med lite socker på. En delikatess!

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-03-21

Jag längtar till Italien, till Italiens sköna land, där små citroner gula, de växa uppå strand”, skrev poeten Birger Sjöberg, redan 1929.
Vilken längtan vi nordbor alltid haft att besöka ”södern”, där vi föreställer oss att det finns lite mer lättsinnighet och annorlunda smaker, vin som daglig matdryck och en ständigt värmande sol! Det är en längtan som består, och citronen har blivit lite av en symbol för den.
I början av 50-talet kom charterturismen igång. Gardasjön, Italiens största sjö, blev ett av målen för många bussresor.

Båt runt sjön

Det mest imponerande sättet att anlända till byarna runt sjön är med båt.

De flesta kunde inte tala italienska, men gelato al limone lärde sig alla.

Härifrån har man en överblick över alla genuina byar och städer vid vattnet, stora palats, privatvillor, enkla ”pensione” och påkostade trädgårdar. Och inte minst de ståtliga citronodlingarna längs bergväggarna ovanför Limone sul Garda.

Runt hela Gardasjön går båtarna frekvent. Det är bara att hoppa på och av och utforska de små byarna. Foto: Hans Rooth.

Sorglös nostalgi

Vi inleder med en snabbvisit på museet ”Museo del Turismo”, Limone sul Garda, som speglar en sorglös, solig nostalgi med affischer, broschyrer och kuriosa. Turismen står idag för hela den lokala ekonomin.
Vi träffar en entusiast som på 50-talet började sälja citronglass med sin pappa, från sin kärra. Han kommer ihåg alla blonda nordbor som kom med bussarna, glada och förväntansfulla.
–De flesta kunde inte tala italienska, men gelato al limone lärde sig alla.

Slog igenom på 1500-talet

Citronen odlades redan för cirka 4000 år sedan i Indien, norra Burma och Kina. Den kom till Europa under 100-talet e Kr och var en uppskattad frukt i det Romerska riket. Den spreds runt Medelhavet från 1000-talet och kom till bland annat Ligurien via korsriddare och franciskanermunkar på 1200-talet.
Under 1500-talet ökade den i popularitet och fler och fler odlingar växte fram.

Citronträd vårdas överallt och skapar ett trivsamt inslag i gatubilden. Foto: Hans Rooth

Mat och medicin

Förr hade citrusfrukter många användningsområden.
Agostino Gallo var en italiensk agronom som på mitten av 1500-talet utvecklade Italiens jordbruk. Han skrev: ”mycket pengar kan göras på citronen och dess olika delar. Citronblommor kan ätas i sallader eller konserveras i vinäger och serveras med socker och honung; till och med apelsinblommor kan användas för att göra utsökt doftande parfymer. Omogna frukter används som tillbehör i många maträtter. Den mogna citronen är värdefull; den kan ätas, konserveras, ges som botemedel till sjuka och kan också användas i mediciner.”
På 1700-talet var citronen en viktig exportvara från Italien till Norden och framförallt Ryssland, varifrån den såldes vidare till olika länder.

Familjen Bettoni

Citrusfrukter odlades i Limone redan på 1600-talet. En av de mest kända odlarna, Lodovico Bettoni (1770-1828) skriver i sin dagbok att den första citronodlingen planterades i trädgården Garbera 1610.
Familjen Bettoni satte citronen på kartan. Under senare delen av 1600-talet skapade familjens odlingar arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt i den fattiga Limoneregionen. De köpte flera områden för citronplantager och investerade pengar i flera orter runt Gardasjön.
Det var främst ekonomiskt oberoende familjer, och sedermera aristokratin, som ägde och drev citronodlingar.

Konkurrens

Under 1700-talet definierades kustområdet runt Limones grannstad Salò som världens nordligaste region för citronodling.
Under senare delen av 1800-talet kom Limones citronproduktion i skymundan. Konkurrensen kom från sydligare italienska regioner, där produktionskostnaderna var extremt låga och favoriserades genom Italiens enande (1861) då ett nybyggt transportsystem såg dagen. Upptäckten av syntetisk citronsyra var en konkurrerande faktor, liksom de höga kostnaderna för att driva ”citronhusen” och odlingarna.

Faktaruta

Gardasjön
Sjön är fem mil lång och två mil bred. Runt sjön är det ca 15 mil. Vattnet anses väldigt rent. Smala vägar och mycket trafik, det är lugn takt som gäller. Båttrafiken däremot är effektiv.

Resa hit
Flyg till Milano, Bologna, Venedig.
Lågprisflyg med Ryanair från Skavsta eller Göteborg till Milano Bergamo.
Från Bergamo till Garda är det ca 10 mil, buss och tågförbindelse finns.
Från Milano, Venedig, Bologna, ca 16 mil. Tåg- och bussförbindelser vid respektive flygplats.
Cykla runt Gardasjön: wiresor.se
Buss: Scandorama.se, rolfsbuss.se. Från ca 6 000 kr i slutet av april.

Prisläge
Hotell finns med alla varianter av stjärnor. April-september ca 800 – 1 200 kr.
Finns också ett stort utbud av Bed& breakfast och agriturismo(bo på gård).
Restaurangpriser är jämförbara med Sverige eller något lägre.

Bästa tid
Vintertid är det runt 12–18 grader, sommar och höst ca 24 -30 grader. Undvik juli och augusti, de stora turistmånaderna. Söndagar är italienarnas favoritdag för utflykter, då kan det bli långa köer på vägarna.

Passar för
Alla åldrar. Små byar kan vara svåra för rörelsehindrade med kullersten och trappor.

Länkar
italientouristoffice.se
visitgarda.it
agriturismo.it

Dölj faktaruta

Limone sul Garda

Idag är Limone sul Gardas citronodling, Limonaia del Castèl, skickligt restaurerad. Hela odlingskomplexet, som byggdes i början av 1700-talet, är nu åter en levande blomstrande citronträdgård, gjord som ett museum, pedagogiskt upplagt med bilder och information.
Arbetet med att odla citroner runt Gardasjön har alltid varit hårt och slitsamt. Läget längs Limonekusten var gynnsamt tack vare sol och mikroklimat. Men, jorden var dålig och ofruktbar. Rikare jord fick hämtas från andra sidan sjön och fraktas tillbaka i roddbåtar. Sedan bars jorden i korgar från de små hamnarna och upp till odlingsplatåerna.

Flera blomningar

Vatten från en källa, bergväggens skyddande läge och närheten till sjön var fundamentalt för att kunna skapa en hållbar citronodling.
När den första frosten kom, ofta i november, täcktes citronhuset med träplankor och stora fönster, som skulle släppa in den sol och värme som kunde erhållas. Citronträd klarar inte kyla under noll grader. Om frosten kom, tändes också eldar med trädgrenar och löv längs alla terrasserna, för att värma upp citronträden.
Citronträd blommar flera gånger varje år, först i maj och sedan under hela sommaren och hösten. Frukterna som skördas i juni och juli anses vara av den bästa kvaliteten. Ett stort citronträd kan ge så mycket som mellan 500 och 600 citroner under ett år.

La Limonaia del Castèl

Under första världskriget togs allt trämaterial i citronhusen för militärt bruk. Och när en exceptionellt kall vinter 1928-29 slog ut de flesta kvarvarande citronhusen, var det det slutgiltiga fallet för citronodlingarna runt Gardasjön.
Museet ”La Limonaia del Castèl” i Limone sul Garda, berättar historien om citronen på ett informativt och levande sätt. Att vandra här, mellan citronträden med sina tunga, guldgula frukter och friskt gröna blad och ha Gardasjön nedanför, är en totalupplevelse. Här finns nu både citron-, lime-, grapefrukt-, tangerin- och clementinträd. De aromatiska dofterna från alla olika blommor är lätt berusande.

Utsikten från Limonaia del Castèl. Tegeltak, kyrktorn och blånande berg i bakgrunden, här kan man stanna upp en stund och njuta av tillvaron. Foto: Hans Rooth.

Starka drycker

Citronen används som ingrediens i det regionala köket; alltifrån citronkryddad risotto, såser, citroncarpaccio, limoncello, grappabaserad likör, till kakor och karameller, gjorda på recept från förra sekelskiftet. En isad gin tonic, spetsad med limoncello och ett myntablad, är en populär sommardrink runt Garda.

Vindlande gränder

Runt sjön ligger byarna och städerna tätt. Smala gränder vindlar förbi husen, som är målade i starka färger, stora klasar av blommor hänger ut från fönsterlådor. Det finns fortfarande en kvardröjande 50-talsstämning i byarna, inget kontrasterar den gamla patinerade bebyggelsen. Ett lugnt tempo, som bryts av stora turistgrupper och alla mobilfotograferande människor. I och för sig förståeligt, eftersom det finns pittoreska och romantiska bildmotiv – överallt.

Restauranger i hamnen

På en av de många restaurangerna vid hamnen i Limone, smakar vi en citroninspirerad meny. Friskt och lätt. En avslutande espresso med en limoncello och en saftig citronkaka med citronglass.
Nere vid vattnet kommer och går båtarna. Ett gäng cyklister stannar till, om de har cyklat sjön runt har det säkert tagit hela dagen. Hoppas att det ingick ett uppfriskande bad.

Text Lage Stone
Foto Hans Rooth

På Hotel Ristorante Montebaldo, Limone sul Garda. Mannen till vänster sålde citronglass från en kärra på 50-talet och är nu aktiv på Museo del Turismo. Foto: Hans Rooth

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2018-03-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas