Vi bilade i Italien
Capri. Utsikt från Axel Munthes Villa San Michele. Foto: Lena Birgersson
Reportage | Resa

Vi bilade i Italien

Det gäller att våga ibland. Två väninnor ger sig iväg till Italien, hyr en liten bil och kör på de slingriga bergsvägarna längs Amalfikusten. Hisnande vyer, mysiga byar och stora sevärdheter som Pompeji och Capri fanns med på färden.

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-07-14

Amalfi, Sorrento, Capri, Pompeji – visst ligger det ett särskilt skimmer över dessa platser. Så kände både jag och min väninna Maud när vi beslöt oss för en semesterresa hit. En gång i livet måste man bara göra den här resan. Och tack vare god planering och hjälp av kunniga vänner fick vi en helt fantastisk tur med allt man kan önska sig – vackra vyer, intressant historia, god mat, härligt boende och i vårt fall också hisnande bilkörning.
Ja, vi hyrde bil och gav oss ut på de små slingrande vägarna längs Amalfikusten. Ett kittlande beslut, men vi ville se om vi vågade och om vi skulle klara av det. Med tanke på hårnålskurvorna valde vi en liten bil, dessutom försedd med extraförsäkring om något skulle hända.

Vår destination var alltså den lilla halvön som sticker ut i Medelhavet cirka 30 mil söder om Rom. På södra sidan ligger den berömda Amalfikusten, bara några få mil lång, och på den norra ligger Sorrento, en gammal vacker stad, full av turister och samtidigt ett nav för alla resenärer. Sorrento är en bra utgångspunkt för resan och har fina förbindelser både med tåg, buss och båt. Det är enkelt att ta sig hit från Neapel och åka båt till öar som Capri och Ischia, eller att göra en dagsutflykt till Pompeji. Det innebär att man egentligen inte behöver ha bil för att uppleva allt vi gjorde.

Seniorguide

Resa dit: Närmaste flygplats ligger i Neapel. Hittar du inte flyg hit, går det också bra att som vi, flyga till Rom och hyra bil där.
Hyra bil: Liten bil typ Fiat Panda, cirka 1 800 kr/vecka. Tilläggsförsäkring cirka 2 000 kr, rekommenderas i Italien. Bensinen kostar ungefär som i Sverige.
Prisläge: Hotell är billigast att själv boka i god tid på nätet hemifrån. Airbnb är ett alternativ. Restauranger finns i alla prisklasser. Kolla om fiskmenyn anger hektopris innan du beställer.
Bästa tiden: Maj – juni, sept – okt.
Passar för: Par och mindre sällskap med intresse för natur, historia, god mat och dryck.
Missa inte: Ravello och Axel Munthes Villa San Michele på Capri. Pompeji och Herculanum för den historieintresserade.
Seniortips: Bo på så få ställen som möjligt. Hela halvön är liten, det är bergigt och brant och förflyttningar kan vara jobbiga.
Seniorvänligt: Säkert resmål, men håll i alla värdesaker. Packa lätt, ju rörligare du är desto bättre. Rekommenderas inte för den rullstolsbundne eller den som är beroende av rullator.
Att hyra bil ger en frihetskänsla, men är inte nödvändigt. Alla utflyktsmål är lätta att nå med allmänna kommunikationsmedel.
Länkar: www.italiantouristoffice.se
www.amalficoastweb.com

Dölj faktaruta

Vi beslöt oss tidigt att göra rundresan på Sorrentohalvön medsols. Dels för att våra förväntningar på Amalfikustens tjusning var höga, dels för att vi insåg att vi då kunde köra på högersidan, ”längs bergsväggen” och känna oss lite säkrare. Dessutom hoppades vi att i Sorrento kunna slappna av och njuta av att ha klarat eldprovet längs kusten. Det skulle visa sig vara helt rätt taktik.

1 Amalfikusten

Amalfikusten har en helt otroligt vacker slingrande väg som sitter klistrad som en smal remsa högt upp på de branta klipporna. I ärlighetens namn är det svårt att njuta av vägen samtidigt som man kör. Bäst är att då och då stanna till och fästa blicken på de underbara, hisnande vyerna. Det är trångt och smalt, men samtidigt roligt att köra. Om inte annat så sätts man på prov när det gäller att samarbeta med andra bilister och mc-förare. För att inte tala om busschaufförerna som kan varenda decimeter av vägen. Längs kustvägen ligger de små städerna Ravello en bit upp i bergen, och längs kusten Atrani, Amalfi och Positano.

2 Ravello

Ravello sägs ha den garanterat vackraste utsikten över Amalfikusten. Vi åkte hit tidigt en morgon och kunde njuta av lugnet innan alla bussturister anlände. Vi strosade länge i den vackra parken vid Villa Cimbrone. Både Richard Wagner och Jackie Kennedy hittade sina gömställen i Ravello och när Greta Garbo ville slippa offentligheten bodde hon just på Villa Cimbrone, idag ett femstjärnigt lyxhotell. I klostret i närheten smakade vi på en utsökt limoncello och citronkakor. Citronerna är allestädes närvarande och världens bästa enligt befolkningen. Överallt i traktens citronlundar lyser de gula, redo att skördas två gånger om året.

Terassen
Positano

3 Atrani, Amalfi och Positano

Alla de tre små städerna är otroligt charmiga, men oftast är de trånga, slingrande gränderna igenkorkade av turister som anländer med buss eller båt. Butikerna är fulla med krimskrams och i Positano vänder sig de små butikerna uteslutande till gäster med riktigt tjocka plånböcker. Parkerar gör man bäst i parkeringshus, det är enda chansen att hitta en plats.

Skor
Handgjorda Caprisandaler med Swarovski-kristaller.

4 Sorrento

Sorrento ligger vid Neapelbukten och härifrån ser man både Neapel och vulkanen Vesuvius på andra sidan vattnet. Sedan årtusenden har staden varit ett eldorado för semesternjutare. Redan de gamla romarna åkte hit för att vila upp sig. Här äter man gott, strosar runt i trånga gränder, smakar den goda italienska glassen, kollar in vackra sommarkläder av bästa italienska snitt och känner på skinnet i väskor av hög kvalitet. Ett par eleganta Caprisandaler eller en välskräddad linnekavaj slinker lätt med hem i bagaget.
På gångavstånd från centrum ligger Marina Grande med flera mysiga restauranger längs vattnet och för den som har något extra att fira rekommenderar vi stadens bästa restaurang, Il Buco.
Sorrento är inte staden för sol- och badsemester, men den som vill promenerar ner till stranden och hyr en solstol och parasoll över dagen. Såvida man inte, som vi, tar in på det charmiga hotellet Marina Piccola 73 med perfekt läge i hamnen och med egen stor solterrass.
Man kan också hoppa på en lokalbuss till Meta, cirka en halvtimme österut. Solstol måste hyras även här, men är betydligt billigare än i Sorrento.

Hos-Axel
Interiör från Axel Munthes Villa San Michele

5 Capri

Ön Capri ligger bara en timmes båtresa från Sorrento. Målet för vår dagsutflykt var Axel Munthes underbara villa, Villa San Michele, i byn Anacapri högt uppe på ön. En härlig oas och kanske extra intressant för den som läst om Axel Munthe, livläkare i slutet av 1800-talet för vår drottning Victoria. Det är lätt att förstå att drottningen trivdes och tillbringade flera vintrar här.

Askgubbe
Gipsavgjutning. Pompeij

6 Pompeji och Herculanum

Den historiskt intresserade passar naturligtvis på att göra ett besök i Pompeji. Vulkanen Vesuvius fick år 79 e Kr ett utbrott och begravde här tusentals människor i aska och pimpsten.
Här vandrar man runt i en stad, som på många sätt är bevarad. Till synes både välmående och lycklig med såväl badanläggningar, tavernor med tjusiga marmordiskar och en bordell, Lupanare, som ingen turist brukar missa.
Det är enkelt att göra en dagsutflykt hit med tåg från Sorrento. Pompeji är stort och bara vissa hus är utgrävda. Den som är klok förbereder sig inför besöket, det kan vara svårt att hitta. På kartan har vägarna visserligen namn, men väl inne på området anges bara romerska siffror på husen.
Även Herculanum, den lilla kust-staden som också drabbades av vulkanutbrottet, är delvis utgrävd. Den är mer översiktlig, inte så stor och minst lika fascinerande. Värt att veta är att de finaste fynden finns på Arkeologiska museet i Neapel.

7 Vandringar

Den som är riktigt alert avsätter också tid för vandring. Men i ärlighetens namn, det krävs god vigör och starka ben. Ovanför Positano, från bergsbyn Nocello, startar den berömda vandringsstigen »Sentiero degli Dei« (Gudarnas stig) med vidunderlig utsikt. Men också Sorrento är en bra utgångspunkt för vandringar av olika längd och svårighetsgrad.

Text och foto: Lena Birgersson

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2016-07-14
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2016. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas