Helsingfors i fin form
Res | Resa
Foto Ingrid Wikholm

Helsingfors i fin form

Upplev design i världsklass i Helsingfors som är utsedd till Världens designhuvudstad 2012. Gör som finländarna – fika ofta. Ät björnkött på någon av stans alla ryska krogar. Och glöm inte shoppingen!

Publicerad 2012-06-27

När man besöker Helsingfors idag är det svårt att föreställa sig stadens fattiga förflutna. 1550 grundade Gustav Vasa staden som ingen ville bo i. Borgare tvångskommenderades dit men handeln tog inte fart och staden växte aldrig. De motvilliga invånarna fick flytta hem igen.
Istället bytte staden plats till det som idag heter Kronohagen. Den gamla staden lämnades öde medan den nya kom att utsättas för ständiga prövningar. Storbränder och pest härjade, det var ryska belägringar och ofred.
1812 bestämde tsar Alexander I att Helsingfors med sina 4 000 invånare skulle bli huvudstad i storfurstendömet Finland. Hundra år senare uppgick befolkningen till mer än 100 000. 1917 blev Finland självständigt och Helsingfors fortsatte att växa trots inbördeskrig och världskrig. Kriget satte stopp för sommar-OS som istället hölls 1952. I slutet på 1990-talet var Helsingfors en av de snabbast växande städerna i EU.
Idag är Helsingfors en modern designstad med ovanligt många museer, otaliga butiker och trevliga restauranger.
Den finska designen och arkitekturen är ett stort dragplåster. Rötterna till den goda finska designen finns just i den dystra historien. När Finland blivit självständigt efter att ha varit en del av Ryssland och före det en provins av Sverige fanns en önskan att profilera den nya självständiga nationen. Formgivningen var en synlig del.
Trots att Helsingfors ligger så pass nära Sverige känns det annorlunda. Det finns en kärv poesi över Finland och att Mumintrollen föddes just här känns fullkomligt självklart.
Man anar lite gransus i bakgrunden och överallt lyser de raka, spänstiga björkarna med sina vita stammar. Det är färg och form, oftast i naturmaterial, det är vackert och stramt. Man blir på gott humör och vill fira med en vargtass, drinken på vodka och lingondricka.

 

Elva  tips  på  vad  du  kan  göra  i  2012  års  designhuvudstad

1 Sightseeing på egen hand
Spårvagnslinjen 3B/3T kallas för turistlinjen. Rundturen tar 1 timme och går förbi allt du vill se. Det finns en gratisbroschyr som beskriver sevärdheterna längs vägen.

2 Designikoner
Vill du se designfavoriter genom tiderna är Designmuseet rätt plats. Här är det lätt att bli nostalgisk, i samlingarna finns 75 000 designade föremål, otaliga skisser och foton.
Museet grundades redan 1873, men flyttade till nuvarande lokaler 1978. Huset är ritat av Gustaf Nyström 1894.
Högbergsgatan 23. Stängt måndagar. Café och shop.

3 Marimekko är alltid Marimekko
Nej, suckar ni, inte Marimekko! Ja, jag vet, det går inte att missa butikerna på Norra Esplanaden. Men när ni står där och vill köpa tyger man blir glad av, hela kollektionen randiga tröjor, plus tallrikar, skålar, väskor och mycket mer som väcker akut habegär och inser att plånboken är sorgligt mager, då kommer ni att bli glada för de här tipsen:
Marimekko outlet shop, Timmermansgatan 7. Metro till Hertonäs, sedan promenad cirka 15 min. Tygerna är prisvärda så kom ihåg att mäta matbordet och gardinlängden innan ni åker dit.
Enklare att hitta är butiken i Hagnäshallen vid Hagnäs Torg. På saluhallens övervåning finns textiler och hantverk, på nedervåningen livsmedel och delikatesser. Soppkök och caféer. På torget utanför har man i över hundra år sålt frukt, bär, bröd, bakverk och blommor.

4 När du blir hungrig
Skylten Helsinki Menu på en restaurangdörr visar att det serveras rätter på högklassiga finska råvaror, utvalda för varje säsong.
Bellevue är stans äldsta ryska krog med stilig inredning. Där kan du äta björnstek om du nu av någon avledning skulle vilja det. Myntgatan 3.
Mest överraskande är Zetor, där stämningen är rysk kolchos. Inrett med traktorer och mjölkhinkar. Kult för traktorentusiaster. Mannerheimsvägen 33.

5 Design District
Design Forum Finland ligger mitt i Design District som omfattar 25 gator där det är tätt mellan butiker och gallerier. Design Forum Shop säljer finsk design, allt från gamla slitstarka klassiker till senaste nytt. Skillnadsgatan 7.

6 Mattan är framrullad
Den nya stadsdelen Arabiastranden började byggas år 2000. Tidigare fanns här ett gammalt industriområde med Arabias porslinsfabrik som gett området dess namn. I Aarabiastranden finns ovanligt mycket offentlig konst i trappuppgångar, innergårdar och parker.
Arabia Factory Outlet Arabiacentrum är porslinsfirmans kombinerade museum och fabriksbutik. Här kan man hitta specialerbjudanden på produkter från Arabia, Iittala och Hackman. (Vissa artiklar visade sig dock vara billigare på flygplatsen, men det går att göra fynd.)
Museet har stängt måndagar. Butikerna är öppna alla dagar i veckan. Spårvagn 6.
www.arabiamuseum.fi

7  Formgiven fika
Finländare dricker mest kaffe i hela världen. Genomsnittet är nio koppar per dag. Vill du dricka en kopp kaffe med stil går du till Café Aalto. Gå in i Akademiska bokhandeln och fortsätt en trappa upp. Byggnaden, bokhandeln och caféet med inredning är ritat av Alvar Aalto. Minus att det inte finns några toaletter, istället blir man hänvisad till Stockmanns varuhus alldeles bredvid. Norra Esplanaden 39. (Kommentar från läsare: Det finns välskötta toaletter på samma våning som Café Aalto, man behöver inte gå ända till Stockmann.)

8 Alvar Aalto, arkitekt och formgivare no 1
Artek grundades av Alvar Aalto och fyra kolleger 1935. Deras möbler och vaser är fortfarande lika efterfrågade. Till exempel Aaltos glasvas Savoj som är världens mest kända glasföremål. Vasen visades på världsutställningen i Paris 1937 där också 901 Tevagn var med. Två designklassiker med evigt liv. Södra Esplanaden 18.
Vill du se hur Alvar Aalto och hans första fru Aino hade det hemma hos sig kan du besöka villan på Rievägen 20 i Munksnäs. Idag är Villa Aalto museum. Alldeles i närheten ligger Aaltos ateljé, också öppen för allmänheten. Spårvagn 4. www.alvaraalto.fi

9 Kyrka i betong och granit
Tempelplatsens kyrka som byggdes 1969 är ett av de mest uppskattade exemplen på modern arkitektur i Helsingfors. Kyrkan ritades av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen och är insprängd i berget. Det finns ingen som helst utsmyckning utan det är betong och rå granit som talar. På stenväggarna syns spåren av sprängningarna och lyfter man blicken ser man 22 km koppartråd lindad i taket. Så har också kyrkan mycket bra akustik och används ofta som konsertlokal. Luthersgatan 3.

10 Bastubad
Förr i tiden var bastun den renaste platsen i hemmet och det var där livet började och slutade. Där föddes barnen och där tvättades de döda. Saunan sitter djupt i den finska folksjälen och litteraturen ångar av bastuvärme.
Alla hotell värda namnet har bastu. Det finns också allmän bastu, den enda vedeldade ligger vid Åstorget.
Kanske lockar bastu och vinterbad? I Rastböle, Karavangatan 4, har du chansen. Badplatsen är öppen året runt.

11 Kiasma – moderna museet
Museet för nutidskonst, Kiasma, med sin originella arkitektur visar konst från 1950-talet och framåt. Glöm inte museishopen! Stängt måndagar. Mannerheimsplatsen 2. www.kiasma.fi

Text Ingrid Wikholm

Seniorguide Helsingfors

Foto Ingrid Wikholm

Resa dit: Det klassiska sättet att resa till Helsingfors är med båt. Silja Line och Viking Line har paketresor med övernattning i Helsingfors. Det går också lågprisflyg från flera orter i Sverige, till exempel Norwegian från Arlanda.

Bästa tiden: Till Helsingfors kan man åka hela året, men är det design och arkitektur som drar mer än uteserveringar och barrundor är vinterhalvåret att föredra med färre turister. Öppettider på utställningar och museer kan dock vara mindre generösa vintertid, kolla med turistbyrån.

Passar för:  Helsingfors är det självklara resmålet för den designintresserade. Det är inte utan anledning som Helsingfors blivit utnämnt till World Design Capital 2012.
Att resa ensam är inget problem, det mesta känns tryggt och välordnat.

Missa inte: Helsingfors är känt för sina konserter.

Seniorvänligt: Tillgängligheten är god, men många butiker och utställningslokaler har trappor upp till entrén. Offentliga byggnader har hissar. Gatstenarna är ofta huggna och charmigt ojämna vilket ökar snubbelrisken och är mindre bekvämt när man rullar sin resväska eller använder rullstol. Staden är otroligt ren och alla offentliga toaletter får högsta betyg.

Valuta:  Euro. Bankomater heter Otto.

Ta sig fram: Helsingfors är en liten storstad, 565 000 invånare, och med det mesta inom gångavstånd. Du kan ta dig fram med spårvagn, buss eller metro.

Språk:  Finland är tvåspråkigt, men det betyder inte att alla pratar svenska. 6 procent har finlandssvenska som modersmål och de flesta bor i Helsingfors. Gatunamn är angivna på både svenska och finska.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Turistinfo/länkar: Helsingfors stads turistbyrå/Tour shop. Norra Esplanaden 19. Fråga efter mer än en gratiskarta, personalen är mycket kunnig och kan ge massor av tips.
www.visithelsinki.fi

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas