Isola2000: Ta skidorna på flyget till franska rivieran.
Foto: Privat
Reportage | Snö

Isola2000: Ta skidorna på flyget till franska rivieran.

Snö. Två timmars bussresa från den franska rivieran ligger ett föga känt alpint resmål: Isola 2000. Närheten till Medelhavet ger ett milt klimat och resan hit är ett riktigt klipp.

Publicerad 2013-02-05

Trots sitt sydliga läge är Isola väldigt snösäkert. Både 2010 och 2011 var orten den mest snörika i franska alperna, medan 2012 varit ett mer normalt år.  Samtidigt gör närheten till Nice att man kan kombinera skidåkning med några dagar vid Medelhavet. Där blommar mimosan redan i januari och man äter med fördel lunch på en solig uteservering.

Gratis efter 70

Skidsemester är inget billigt äventyr, men den som disponerar sin tid fritt har klara fördelar. Flyg till Nice tur och retur finns för runt tusenlappen vintertid. Sedan kostar bussen till Isola 2000 bara häpnadsväckande 1 euro. Och tillhör man age d´or – guldåldern, som seniorer kallas här – får man rabatt på liftkortet, från 62 år. Efter 70 åker man gratis.

Skida i shorts

Ofta är det några minusgrader på morgonen och plusgrader på eftermiddagen. Ett år åkte jag barhuvad och utan vantar i slutet av januari, medan grabbarna fräste fram i shorts så snön sprutade. Det blåste ljumma sydvindar och vi skymtade det glittrande Medelhavet från Cime de Sistron på 2 603 meter, den högsta topp man kan nå med kabinbana och släplift.
Men samma vecka året efter var hela Europa lamslaget av kyla och Isola var rekordkallt – minus 12 på morgonen.
Vilken tid är bäst i Isola 2000? frågar jag skidläraren Fred Collot.
Han skakar på huvudet och säger att det är en omöjlig fråga. Men själv tycker han mest om snön i början av säsongen, och säger att den enda tid man absolut ska undvika är när Paris och Nice har skollov samtidigt.

Snöskor ett alternativ

Den som tvekar inför slalom kan pröva ”raquettes de niege” – snöskor. Snöskovandring är väldigt inne i Frankrike och den näst största vintersporten efter alpin utförs-åkning. Man kan gå på egen hand eller delta i organiserade utflykter.
Laurence Rooy, 54 år, köpte snöskor för ett par vintrar sedan då det snöade nästan varje dag. De var helt enkelt mycket praktiska att gå med. Moderna snöskor kostar från cirka 350 kronor och är lätta och smidiga. Ett angenämt sätt att promenera i vacker natur, menar Laurence Rooy.
Isola 2000 ligger nio mil rakt norrut från Nice. Bussen följer en slingrande vacker väg med veckade sedimentära berg som stupar brant ner mot den trånga dalen, där floden La Tinée flyter fram.

Medeltidsbyn Isola
På 800 meters höjd passerar man medeltidsbyn Isola. Därifrån stiger vägen brant i hårnålskurvor ytterligare 1200 meter till 2 000 meters höjd – den nivå som gett skidorten dess namn.
Skidorten byggdes av brittiska investerare på tidigt 70-tal. Sju höghus av betong ligger i ett sicksackband med en galleria i bottenplanet. Här finns allt: affärer, skiduthyrning, apotek, restauranger, hårfrissa, bibliotek och bio.
Fasaderna har nyligen renoverats, men invändigt är det på sina ställen slitet. Funktionellt och bekvämt, men den som letar efter gammaldags alpcharm får åka någon annanstans. Med åren har en liten by vuxit fram runt höghusen.
Här finns gott om lägenheter att hyra, betydligt billigare än hotellrum. Många är privatägda, eftersom det franska skattesystemet uppmuntrar till att investera i lägenheter för uthyrning.
Och tröttnar man på snön är det bara att ta bussen tillbaka till Nice och sätta sig med en kopp café crème på en uteservering.

SLALOM PASSAR ALLA ÅLDRAR

Är en 65-åring för gammal för att börja med slalom?
Definitivt inte, säger Göran Murvall, allmänläkare på Sickla hälsocenter i Nacka, där han dragit igång gympa för 90+.
– Om man är frisk och hyggligt vältränad finns ingen övre gräns för slalom. Har man åkt längd som barn är det dessutom oerhört mycket enklare att sedan börja med utförsåkning. Det finns naturligtvis en ökad risk för benskörhet med åldern. Men för att man ska bryta ett ben måste man ramla eller bli påkörd, och det är faktiskt farligare att trilla mot platta marken än i en backe, där man glider ner.
Den som är nybörjare ger Göran Murvall tre råd:
Ha bra och inte för långa skidor.
Ta gärna några lektioner i början.
Undvik de tider när det är mest folk som åker. Det är en stressfaktor i liften och många att hålla uppsikt över i backen.
Göran Murvall har under 30 år arrangerat skidresor till Schweiz. Den äldsta i hans grupp är nu 67 år. Själv har han just fyllt 60 och har inga planer på att sluta åka:
– Jag har exempel på en man som på sin 80-årsdag började åka snowboard. Han hade visserligen åkt slalom innan, men snowboard är svårare.

Text Lena Anderfelt

SENIORGUIDE ISOLA 2000

RESA DIT: Direktflyg från Stockholm till Nice med SAS och Norwegian. Från Göteborg med Norwegian.  Prisexempel med Norwegian: 1 051 kr tor under jan-feb.
Buss till Isola 2000 går dagligen från centrala Nice. Tar drygt 2 timmar, pris 1 euro.  Speciella skidbussar är lite snabbare och går tidig morgon och hem sen eftermiddag, pris 4 euro.
PRISLÄGE BOENDE: Priserna varierar starkt. Studio för två personer från cirka 170 euro per vecka.  Ett dubbelrum från cirka 140 euro natten.
BÄSTA TIDEN: Skidsäsong från 1 december till 30 april.
MISSA INTE: Le Solarium; solstolar mitt i pisten med enklare servering.
La Valette – bästa lunchen i backen.
»Asiette raclette« på La Raclette i gallerian. En lättare och godare variant på en klassisk alprätt med ost som huvudingrediens.
SENIORVÄNLIGT: Liftkort fem dagar för age d’or (62–72 år) kostar 96 euro under lågsäsong. Från 72 år åker man gratis.
VARNING FÖR: Franska skollov innebär högsäsong. Under 2012–2013 gäller det 22 dec–5 jan och 16 feb–16 mars.
LÄNKAR:  www.isola2000.com Turistbyrån i Isola har telefon
+33 4 93231515.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas