Besök ett museum i sommar
Se & läs | Göra
Foton: Olle Norling (de två tv) samt Bettman/Corbis (th)

Besök ett museum i sommar

Uppsaliensiska skor, passionsblommor i Skåne och spansk surrealism i Kristinehamn. Landets museer bjuder på mycket i sommar.

Publicerad 2015-06-29

Skor kan berätta mycket. När Upplandsmuseet visar upp sin stora samling fokuserar man på hållbarhet, genus, mångfald, status, klass och andra samhällsperspektiv. Barnskor, herrskor, damskor, sportskor, högklackat och lågklackat. Över tvåhundra år av sko-historia!
Berättelser om skor. Upplandsmuseet, Uppsala, mars-20 sept.

I Orangeriet på Sofiero kan du i sommar se en stor samling passionsblommor i mängder av former och färger. 1800-talet är en spännande tid i park- och trädgårdskulturens historia. Nyfikenheten på växter från världens alla hörn var enorm och växtsamlarnas behov av nya rariteter omättlig. Passionsblommans släkte väckte habegär hos samlare och trädgårdsentusiaster med sin mångfald av sorter.
Passion på Sofiero. Orangeriet, Sofiero, Helsingborg, 5 juni-13 sept.

Ingrid Bergman räknas som en av världens största filmskådespelerskor. I år skulle hon ha fyllt 100 år. Hennes aska är strödd i havet utanför Fjällbacka, där hon tillbringade många somrar. Strandverket i Marstrand ordnar en hyllningsutställning som även kommer att turnera internationellt. (Se även sid 72.)
The rise and fall of Ingrid Bergman. And rise. Strandverket, Marstrand, 6 juni–27 sept

Pablo Picasso har ett speciellt band till Kristinehamn. Sedan 1965 står hans 15 meter höga skulptur Tête de femme här. Som en del i 50-årsjubileet ordnar konstmuseet en utställning om tillkomsten av Picassos första monumentalskulptur.
Picasso, Nejsar, Jacqueline. Kristinehamns konstmuseum, 16 maj-13 sept.

I sommar visar Nationalmuseum ett antal höjdpunkter ur sina samlingar när den ordinarie museibyggnaden är stängd för renovering. Konsthistoria i kortversion!
100 fantastiska målningar. Konstakademien, Stockholm, 28 maj – 30 aug.

Millesgården visar under sommaren utställningen Älskade blommor. Buketter, planteringar och blomsterarrangemang i måleri, foto och videokonst, från holländskt 1600-tal till idag visar hur blommor kan förmedla allt från lust och njutning till död och förgänglighet.
Älskade blommor. Millesgården, Stockholm, 30 maj-30 aug.

I Västerås kan man i sommar besöka en lekfull och färgglad utställning om och med bokstäver. Klättra upp på bokstäverna, krama dem, sitt i dem och åk rutschbana utför dem. Läs rim, ramsor och texter på olika språk som hänger från väggarna och slingrar sig över golvet. En utställning för barn och vuxna som är nyfikna på bokstäver och språk.
ABC – Bokstavslek. Västmanlands läns museum, Västerås, 20 maj-6 sept.

John Lennon är världsberömd för sin musik men helst ville han bli sedd som konstnär. Hans hustru Yoko Ono har producerat en serie grafiska tryck från Johns skissböcker, som blir en visuell dagbok av hans tankar och känslor under de sista åren av hans liv.
John Lennon – A Private Collection. Edsviks konsthall, Sollentuna, 8 aug-18 okt.

Text: Anna Rask
anna.rask@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas