Eviga tonåringar tar över
Se & läs | NY STUDIE

Eviga tonåringar tar över

Vi beskrivs som eviga tonåringar, vi är kapitalstarka och materialistiska, friska och välutbildade. Det handlar om oss födda åren 1945 till 1954. Vi kallas rekordgenerationen för att vi är så många, 1,2 miljoner personer.

Publicerad 2012-05-03

Analysföretaget Kairos Future har följt oss i flera studier – 1999, 2004, 2008 och nu 2012. Ämnet är framtidens äldre. Vad har vi för krav och förväntningar när vi går in i pensionsåldern?

Några blir 67 år i år och de flesta (97 procent) har gått eller går i pension. Andra har ett par år kvar i arbetslivet och kan tänka sig att arbeta längre efter 67 – om de får och arbetsgivaren vill det.

Livet blir bättre med åren
Om inte annat så kanske vi blir tvungna att arbeta längre för att vi ska få råd att göra allt det roliga vi vill uppleva – se världen, odla våra intressen, investera i våra fritidshus, hjälpa våra barn och barnbarn.

Vi i rekordgenerationen är nöjda med våra liv – 65 procent tycker att de har tillräckligt med tid och tillräckligt med pengar (48 procent). Och nöjdheten tycks öka med åren – i den äldsta referensgruppen (67-75 år) anser 82 procent att de har tillräckligt med tid och 54 procent att de har tillräckligt med pengar!

Trimmar knoppen och kroppen
För att kunna njuta av vår frihet som pensionärer tycker de flesta att det är viktigast att hålla minnet och huvudet i trim. Först på andra plats kommer vikten att hålla kroppen i god form!

Enligt Kairos Futures enkätundersökning är vi friskare än någonsin – rörligheten är bättre, sexlivet likaså. På det hela taget är hälsan bättre. Samtidigt har vi fler sjukdomar och 60 procent av oss medicinerar regelbundet mot någon sjukdom.

Tvärt emot vad man kan tro finns det många soffpotatisar. 40 procent tränar aldrig eller max en gång i månaden. Ungefär lika många tränar 2-3 gånger eller fler i veckan.

Ljus framtidstro
De flesta av oss har en ljus syn på framtiden. Ungefär 4-5 är positivt inställda och varannan tror att livet kommer att ändras till det bättre. Men vår tro på att samhället kommer att ta hand om oss när vi blir riktigt gamla har grumlats. Bara 37 procent tror att äldreomsorgen kommer att klara det.

Slösa eller spara
Vi vill i alla fall inte bli omhändertagna av våra anhöriga! Andelen som inte vill det är 81 procent 2012 mot 60 procent 2004.
– Den ekvationen går inte ihop, konstaterar Jens Magnusson, välfärdsekonom på SEB i en kommentar till rapporten.
Hans recept är att inte bara konsumera utan spara för kommande behov.

Pensionsmyndigheten kommer med andra råd. Paul Larsson rekommenderar alla att gå in på www.minpension.se och göra en pensionsprognos för att se om de alls behöver spara.

– Varför skulle vi ha sparat mer? ifrågasatte Ann-Christin Nykvist, generaldirektör på Statens pensionsverk. Upplys istället om att det är viktigt att jobba mycket och länge Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) argumenterade för egenansvar när det gäller pensionen och sparandet men vill se en garanti för vård och omsorg när vi är riktigt gamla.

Yngre och äldre
Thomas Fürth, forskningsledare på Kairos Future såg dock en strimma hopp – den yngsta referensgruppen 30-55 år vill gärna ta hand om sina äldre anhöriga.

Anna Iwarsson, generalsekreterare på Friskis och Svettis fyllde på:
– Vi ser att Mick Jagger-generationen intar våra gymanläggningar – ofta i sällskap med sina barnbarn. De nöjer sig inte med stavgång och seniorgympa utan vill ha individuell träning till bra musik!

Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas