Fynda porslin!
Foto Örjan Björkdahl
Hemma | Se & läs | SAMLA

Fynda porslin!

Mest populära är Stig Lindbergs kaffekoppar och serviser från 1950- och 60-talen, men porslin från förra sekelskiftet kan vara både vackert och billigt.

Publicerad 2013-06-11

Kaffekalasen och matstunderna blir festligare när bordet är dukat med vackert porslin. Välj mellan koppar och matserviser som är romantiskt blommiga, stramt moderna eller klassiker av kända formgivare.
På antikmarknaden kan du både fynda och leta efter ovanliga modeller som är eftersökta bland samlare. Sommarens loppisar är höjdpunkter för den som gillar att fynda. Men titta också i antikhandeln, på antikmässor och på auktion. Hela eller delar av serviser hittar du på samtliga köpställen. Om du söker efter enstaka koppar eller servisdelar är antikaffärer med bra utbud av porslin eller antikmässor bra att besöka. Ett tips för dig som vill ha en exklusiv servis är annars att köpa delar eller mindre uppsättningar och samla.

Hertha Bengtsons rustika serie Koka blå gjordes hos Rörstrand 1956–88. 35 ugnsfasta delar klubbades för 3 600 kr (utrop 3 000) på Stockholms auktionsverk 2013.

Serviser från 1950-, 60- och 70-talen är mest efterfrågade. Och de kända formgivarna håller ställningarna.
– Mest populära är serviserna som Stig Lindberg formgav för Gustavsberg. Framför allt Berså från 1960 som både finns i mat- och kaffeservis. Berså tillverkas fortfarande. De äldre delarnas dekor är mer levande än de nygjorda som känns stereotypa eftersom de är exakt likadana. Men Gustavsbergs nya kaffekoppar märks med årtal och det är lätt att se skillnad. Andra omtyckta koppar är Adam och Spisa Ribb. Tahiti och Pynta är exempel på eftertraktade men dyrare koppar som Lindberg skapat, berättar Michael Strömqvist på Bacchus antik i Stockholm.
Hyacint som Arthur Percy ritade åt Gefle porslinsfabrik är hans egen favorit, eftersom den är god att dricka ur och snygg att se på.

Arthur Percy ritade Hyacint, finns för kaffe och te, för Gefle porslinsfabrik, 295 kr för kaffekoppen hos Bacchus antik.

En annan klassiker är storsäljaren Blå eld som Hertha Bengtson formgav till Rörstrand 1949. Blå eld var något helt nytt med sina asymmetriska former. Hon ritade också den robusta matservisen Koka blå och senare även Koka brun. Hennes Rosmarin i rosa liknar Blå eld i formen men blev inte lika populär.
Marianne Westman formgav den omtyckta blåblommiga kaffe- och teservisen Mon Amie och den fantasifulla serien Picknick.
Arthur Percy var Gefles främste formgivare. Hans mest kända servis är Vinranka. Den vanligaste varianten med blå dekor tillverkades 1938–69.
Bland äldre serviser finns älskade modeller som gjorts efter utländska förlagor. Kaffeservisen Blå blom, där dekoren egentligen är små druvklasar, producerades hos Gustavsberg från 1870-talet till 1995, därefter hos finska Arabia. Rörstrands kinainspirerade kaffe- och matservis Ostindia började tillverkas 1932 och delar är fortfarande i produktion.

Pastejformar, terriner med lock och hela 57 mattallrikar ingick i de 102 delarna i matservisen Dacca, som Rörstrand tillverkade cirka 1837–1926. Slutbudet blev 5 600 kr (utrop 5 000) på Stockholms auktionsverk 2013.

Efterfrågan tenderar att sjunka på porslin från Kunglig dansk, numera Royal Copenhagen. Serviserna har annars hög kvalitet och hållbarhet, mest omtyckta är Musselmalet och Sachsisk blomst. Dyrast är världens mest exklusiva servis, Flora Danica, som en gång var tänkt som gåva till Katarina den stora av Ryssland. Mindre populära serviser från Kunglig dansk säljs ibland till bra priser.

Musselmalet är en av Kunglig dansks, Royal Copenhagens, mest omtyckta äldre serviser. 29 delar kaffe- och tekoppar, kakfat, sockerskål och gräddkanna ropades upp till 8 200 kr, drygt dubbla utropspriset, på Bukowskis 2013.

För den som vill ha hygglig kvalitet till ett lågt pris är Bavariaporslinet ett alternativ. Under 1900-talets första decennier importerades mängder av centraleuropeiskt porslin som är märkt till exempel »Bavaria« eller »Czechoslovakia« till Sverige. I trakten runt gamla Böhmen fanns en uppsjö av porslinstillverkare.
Serviser från 1800-talet och förra sekelskiftet kan ha många olika delar, som uppläggningsfat i olika storlekar, pastejformar, sparrisfat, terriner och eleganta såsskålar. På den tidens festliga middagar serverades många rätter med olika tillbehör i glas, porslin och silver. Men vanorna förenklades under 1900-talet och därmed också serviserna. Idag blandar många hellre delar från olika serviser än köper en stor uppsättning i samma modell.

Kaffeservisen Blå blom tillverkades hos Gustavsberg och Arabia. 22 delar, 20 koppar, en sockerskål och en gräddkanna, klubbades för 1 700 kr (utrop 1 500) på Bukowskis 2013.
395 kr kostar kaffekoppen i serien Berså hos Bacchus antik.
Spisa ribb formgavs av Stig Lindberg och tillverkades fram till 1974. Serien är en av hans mest omtyckta. Kaffe- och tekoppar kostar 395–595 kr/styck hos Bacchus antik.

Stabila priser
Priserna beror bland annat på hur populär servisen är, formgivaren, skicket, hur många delar som ingår och om den går att diska i maskin. Om du köper på auktion så tänk på att 22,5 procent i avgifter och moms på dessa läggs på det klubbade beloppet. Fraktkostnad tillkommer på köp gjorda på nätauktion om du inte hämtar föremålet själv.
Priserna på antikt porslin är stabila sedan några år tillbaka. Efterfrågan på populära serviser är dock större än tillgången eftersom det kommer ut allt mindre äldre porslin på marknaden. Koppar och serviser från början av 1900-talet är ofta billiga. De kan vara vackra men är inte så trendiga.

Mon amie som Marianne Westman skapade för Rörstrand 1952 tillverkas fortfarande. 17 delar klubbades för 3 400 kr (utrop 2 500 kr) på Stockholms auktionsverk 2013.
Fynd för afternoon tea. Dussinet tekoppar, en med spricka men övriga i bra skick, gjorda hos KPM i början av 1900-talet, klubbades för 400 kronor (utrop 1 500 kr) på Bukowskis 2013.

Granska noga
Kaffekoppar och matserviser är tillverkade i material som varierar i hårdhet och tålighet.
Flintgods, eller flintporslin, var vanligt i 1800-talets svenska serviser innan porslinstillverkningen kom igång. Jämfört med porslin är det gulaktigt. Det är poröst och krackelerar gärna så småningom, särskilt om det diskas i maskin. Flintgods är billigare än riktigt porslin men mindre tåligt.
Fältspatsporslin tillverkades först i Kina. Om det hålls mot ljuset är det genomskinligt.
Benporslin var på sin tid Gustavsbergs specialitet. Det innehåller bland annat benaska och är mer härdigt än fältspatsporslin.
Stämplarna på porslin har varierat genom åren. Översikter finns i litteraturen om till exempel Gustavsberg, Rörstrand och Kunglig dansk.
Porslin med gulddekor och äldre serviser med tryckta mönster som ligger utanpå glasyren tål inte maskindisk.
Granska varje servisdel noga. Bruksporslin ska gå att använda och naggade koppar är inte trevliga att dricka ur. Undvik också missfärgat och krackelerat porslin.

Text Christina Linderoth-Olson

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas