Så fyndar du antikt i sommar
Plåtbrickor (1800-tal) 500 kr på Uppsala Auktionskammare, Mässingslampa (1900-tal) 1500, Bukowskis market, Byrå (1800-tal)) 1500 kr, Glasflaska, Timo Sarpanova 600 kr, Kosta Boda-glas, Gunnel Sahlin, alla Stockholms Auktionsverk Magasin 5.
Se & läs | Shoppa

Så fyndar du antikt i sommar

Att gå på loppis och auktion har blivit en folksport i vårt avlånga land. Och även om det blivit svårare att hitta riktigt värdefulla saker, så nog går det att göra charmiga fynd alltid.

Publicerad 2015-07-15

Sommarens loppisar, auktioner och antikmässor är underbara fyndställen. Där hittar du trevliga bruksföremål och möbler, inte minst till sommartorpet. Värdefulla antikviteter är däremot sällsynta. Om något är för billigt för att vara sant, så är det förmodligen så. Ha en sund misstänksamhet.

Avgifter tillkommer

Tänk på att avgifter, inklusive moms, på cirka 22,5 procent tillkommer på klubbade belopp på auktionsköp. Om auktionen har katalog ska texten vara en korrekt beskrivning av föremålet. Ju mindre text, eller kanske ingen alls, desto mer noggrann måste köparen vara.

Frossa i porslin. Matserviser, kaffe- och tekoppar, skålar och uppläggningsfat, eller varför inte en formskön terrin till soppan? Förr var soppterrinen bordets statussymbol. Styckpriset per del är lågt på en del äldre serviser. Serviser från 1950- och 60-talen efterfrågas fortfarande mest. Till exempel Stig Lindbergs Adam, Berså, Spisa ribb och Prunus, Marianne Westmans Mon amie och Hertha Bengtssons Blå eld. Kräft- och julserviser brukar vara dyra. Om du vill komplettera en servis är antikmässor bra köpställen. Tänk på att porslin varken ska ha sprickor eller naggade kanter. Äkta porslin tål maskindisk bättre än det gulare flintgodset.

Kolla stämpeln

Mässing och tenn är tillbaka. Den gyllene mässingen användes förr till mycket – ljusstakar, stomme i ljuskronor, lampfötter, lister på möbler och serveringsvagnar. Bruken Skultuna och Gusum grundades på 1600-talet, Skultuna finns fortfarande kvar. Båda bruken massproducerade föremål, mest ljusstakar och skrivbordsuppsättningar, runt 1880-1925, som är vanliga på mindre auktioner och loppis. Barockens ljusstakar och ljusplåtar kostar betydligt mer. Modern mässing från Ystad metall och Svenskt tenn är vanlig med varierade priser.
Mattgrått tenn var förr en enklare ersättning för silver. Tennet göts ofta i samma modeller som silvret. Många svenska städer hade skickliga tenngjutarmästare, kanske hittar du ett vackert fat eller ljusstakar gjorda av en mästare från din egen stad. Moderna formgivare återupptäckte den mattgrå metallen på 1920-talet. Svenskt tenns grundare Estrid Ericson ritade tennföremål men anlitade också formgivarna Anna Petrus, Nils Forsberg och Björn Trägårdh. Antikt tenn har två till fyra stämplar medan det från Svenskt tenn är märkt med änglastämpeln.

Gammal koppar har en varm gyllenröd lyster medan den nytillverkade vanligen har en gulare ton. Intresset för antik koppar sjönk kraftigt för några decennier sedan och därmed värdet. En kaffekanna kan ofta köpas för några hundralappar. Pudding- och kakformar samt kaffekannor gör sig bra i köket. Tänk på att kopparn måste vara förtennad inuti om den ska användas till mat eller dryck.

Nysilver förekommer oftare på loppis än äkta silver. Ljusstakar och dekorativa föremål är begärliga medan matbestick ofta har ett lågt pris per del. Tänk på att nysilver inte bör vara alltför nött. Nysilver kan vara märkt NS eller Nysilver.

Prisvärda textilier

Mattor och textilier gör rummet ombonat och tillhör det som är verkligt prisvärt begagnat. Fräscha trasmattor kan handlas för en billig penning på mindre antikmässor och loppis. Mattor från till exempel Persien (Iran), Turkiet och Kina från en tusenlapp och uppåt är bra köp på auktion. Liksom ljusa svenska röllakansmattor som passar utmärkt på sommarhemmets brädgolv. Judith Johansson och Ingegerd Silow skapade röllakan i finstämda mönster. Vackra damastdukar, slitstarka linnehanddukar och broderade draperier är ofta plånboksvänliga.

Karaff till lådvinet

Serviser från berömda glasbruk, som Kosta och Orrefors, är eftertraktade
om de ritats av kända formgivare som Simon Gate, Edward Hald, Gunnar Cyrén, Bertil Vallien och Ingeborg Lundin. Större uppsättningar är mer omtyckta än enstaka glas. Ett tips är att köpa udda glas och samla. Numera föredrar många att blanda glas från olika serviser på festbordet. Karaffer är jättebra för en elegant servering av lådvinet – som dessutom får lufta sig. Snapspluntor finns i mer eller mindre fantasifulla modeller, ibland vackert målade. Bruntonat sodaglas från Sandviks glasbruk är gracilt och dekorativt medan Reijmyres rubinröda glas formgivet av Monica Bratt är fina både sommartid och till jul.
Granska glasen noga och håll gärna upp dem mot ljuset. Tunna sprickor kan vara svåra att upptäcka.

Allmoge billigare än 50-tal

1800-talsmöbler är nästan oförskämt billiga med tanke på deras goda kvalitet. Chiffonjéer, skåp, byfféer och sittmöbler i nystilar som nyrenässans och nyrokoko är både användbara och trivsamma på rätt plats. Antika skåp kan vara skrymmande, men är ofta väldigt rymliga. Tänk på att mäta upp platsen där en större möbel ska stå före köpet.
Par är mer eftertraktade än udda möbler och därmed dyrare. Udda stolar är användbara i inredningen och en blandning av olika modeller ger ett personligt intryck runt bordet. Gustavianska och sengustavianska stolar tillverkade i till exempel halländska Lindome är köpvärda jämfört med dyrare stockholmsarbeten. Möbler i björk från Karl Johan-tiden passar jättebra i sommartorpet.
Priserna på allmogemöbler har sjunkit även om vackra målade möbler i originalskick fortfarande håller höga priser. Allmoge där målningen har förbättrats eller gjorts om är betydligt billigare.
Intresset för 1950- och 60-talsmöbler står sig.

Fynda till trädgården

Trädgårdsmöbler från olika tidsperioder, som parksoffor med stomme i gjutjärn, bänkar och caféstolar och bord i järntråd är omtyckta. Liksom urnor, fågelbad och solur i varierande kvaliteter och prislägen. Röda pelargoner gör sig bra i gamla zinkbaljor och kopparbunkar. Bland det moderna finns spännande formgivning från Näfveqvarns bruk. Under främst 1920-talet gjordes robusta bänkar, urnor och lyktor i gjutjärn skapade av Folke Bensow, Anna Petrus, Eric Grate och Ivar Johansson.

Gamla lampor med allt från jugend-tidens böljande dekor till stram modern design piggar upp inredningen. Gå igenom lampan så att elen är säker. Lämna in den till en fackman om till exempel sladden är trasig. Andra vanliga belysningsföremål är fotogenlampor, amplar och mässings- samt ljuskronor. En lykta skapar stämning i sommarnattens trädgård.

Roliga udda föremål är det många som letar efter på loppis. Samlarna är en krympande skara men gamla reklamskyltar och dekorativa burkar håller ställningarna. Snushundar snidade i trä finns i olika varianter, liksom dekorativa käppar, skeppsmodeller och leksaker.

Text Christina Linderoth-Olson
Foto Respektive auktionshus

 

Den här artikeln är hämtad från Veteranen nr 5, 2015. Vill du inte missa något nummer av Veteranen? Gå med i SPF Seniorerna så får du tidningen som medlemsförmån samtidigt som du bidrar till att förbättra seniorers villkor. Du kan också välja att prenumerera på Veteranen, köpa lösnummer i utvalda butiker eller köpa tidningen digitalt.

Antiksommar

Ta med kontanter och en rejäl väska när du går på loppis. Ett måttband är också bra att ha.

Om priset inte redan är lågt går det bra att pruta – förutom när intäkterna går till ideell verksamhet. Gamla saker får så klart ha ålderns patina och ett naturligt slitage, men de ska gå att använda. Undersök alltid begagnade möbler och föremål noga.

På webbplatsen www.svenskaloppisar.se hittar du loppisar över hela landet. Kolla så att plats och datum stämmer. Du hittar också loppisar på anslagstavlor och i lokaltidningar.

Shoppa loss på den stora Antikmässan i Helsingborg 23-26 juli på Helsingborg Arena. I Hjo arrangeras Antik och samlarmässa 25-26 juli.

Äkta bonnauktioner är sällsynta men auktioner finns även sommartid. Några exempel: Helsingborgs auktionsverk håller en keramikauktion 26 juli på Höganäs museum samt en sommarauktion i de egna lokalerna den 16 augusti. Skånes auktionsverk har sommarauktion i Landskrona den 28 juli.

Moms på auktionsköp
Riktiga ”bonnauktioner” är numera sällsynta. I många fall anordnas de i så fall av lokala auktionsfirmor och de tar ut köpprovision + ev slagavgift och moms på detta.
Procentsatsen kan variera, men brukar ligga på omkring 22,5 procent. Kolla innan du lämnar bud, för säkerhets skull.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas