I tystnaden händer mycket
Genrebild Foto: Colourbox
Se & läs | Tystnaden

I tystnaden händer mycket

Hur ofta är det alldeles tyst runt dig? Antagligen inte särskilt ofta. Man får leta efter den totala tystnaden. Men den gör oss gott. Det vet den populäre Sommarprataren Tomas Sjödin som skrivit en bok om tystnaden.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-14

Han är en pratsam person, Tomas Sjödin. Det är så han beskriver sig själv, som en som älskar att prata, älskar att möta människor, älskar samtalet. Allt det får han mycket av i sitt yrke som pastor och föreläsare. Och tiden vi lever i tycker han är fantastisk. Med all teknisk utveckling och det som den för med sig.
– Jag tillhör absolut inte dem som säger att det var bättre förr. Vår tid erbjuder många möjligheter som inte fanns då. Det är en rolig tid, full av möjligheter.
Men. Det blir lätt till ett brus allting. Ett ständigt surrande av ljud där man någonstans tappar bort sig själv och sina tankar. Huvudet fylls till slut mer av andras ord än av våra egna tankegångar. Det är då vi behöver kliva in i tystnaden. Tomas Sjödins senaste bok handlar om just det. Ljudet av tystnad heter den.
– För ungefär tio år sedan upptäckte jag vad tystnad kan göra med oss. Det finns en väldig kraft i att då och då få kliva in i tystnaden som jag numera inte förstår hur jag kunde klara mig utan tidigare.

Då, för tio år sedan, höll Tomas på att skriva en annan bok. Han satt i den stora trappan på stadsbiblioteket i Göteborg och läste en bok som heter Ton och tystnad av Per-Anders Hellqvist.
– Det var några meningar i den som fullständigt drabbade mig. Jag insåg att jag missat något som fanns alldeles nära.
”Tystnaden är inget noll-tillstånd. Tystnaden är innehållsrik. Vad som sker i tystnaden är att en tjock filt lyfts bort från vår akustiska vardagsmiljö; vi blir varse det oanade rika som finns därunder, såsom undervattenssimmaren möter havsbottens mirakel.”

Tomas Sjödin

Tomas Sjödin

Ålder: 61 år.
Gör: Pastor i Smyrnakyrkan i Göteborg, författare till femton böcker, föreläsare. Har haft Sommar och Vinter i P1 totalt åtta gånger. Brukar även vara med i Tankar för dagen.
Familj: Frun Lotta och sonen John. Sönerna Karl-Petter och Ludvig gick båda bort i en hjärnsjukdom när de var 15 respektive 14 år.
Bor: Göteborg.
Aktuell med: Boken Ljudet av tystnad.

Dölj faktaruta

I tystnaden kan man inte smita undan från sig själv.

Det är precis det tystnaden hand-lar om, menar Tomas. Att dyka ner i något okänt där det finns annat att upptäcka.
– Men det gäller att våga dyka också, säger Tomas. Det tar lite tid som med allt. Det är ett landskap man kliver in i och det gäller att inte ge upp för fort.
Tomas började föra in tystnaden i sitt dagliga liv som ett naturligt inslag. Han skapade en stund för sig själv varje morgon där han sitter tyst och låter tankarna komma som de vill. Idag har det här blivit en självklar vana för honom. Varje dag vill han ha en stund med tystnaden och någon gång per år också en längre period med den.
– Det tog ett tag innan jag förstod att mitt övriga liv for väldigt väl av det här, men det gör det verkligen. I tystnaden kan man inte smita undan från sig själv. Man möter det djupaste av sig själv där.

Det är väl kanske just därför man så ofta faktiskt skyr tystnaden också. För att den kan vara skrämmande och väcka tankar till liv som man i vanliga fall gör sitt bästa för att hålla undan. All tystnad är inte god, det vet nog ingen bättre än Tomas Sjödin. Den som följt honom och lyssnat på hans Sommarprogram eller läst hans böcker, vet att han och hans fru Lotta har förlorat två av sina tre söner i en genetisk hjärnsjukdom. Karl-Petter blev bara femton, Ludvig fjorton.
– När vi var i akut sorg försökte vi bara prata, prata, prata, Lotta och jag. Är man tyst i ett sådant läge är det lätt att man glider iväg var och en för sig och inte riktigt vet vad den andra tänker, och så blir man orolig.
Nu har åren gått och Tomas säger att de är en ”reducerad men lycklig familj”. Livet går vidare, obönhörligt. Och tystnaden hjälper när man vill ha kontakt med hela sitt liv. Minnen väcks, tankar kommer till en.

Tomas har just läst in sin nya bok som ljudbok. Tillsammans med samma ljudtekniker han haft när han läst in sina tidigare böcker.
– Han brukar alltid spela in lite tystnad också, ifall han behöver använda den för att dölja någon sväljning eller harkling någonstans. Och han spelar in den tystnaden när jag är där i rummet, fast tyst. ”Tystnaden låter annorlunda när du inte är där”, sa han, och det tyckte jag var så fint. Det säger något om närvaro, tycker jag.

Våren 2018 gjorde Tomas en lång bilresa i USA för att träffa tre personer han själv läst och inspirerats mycket av. Han hyrde en bil – det råkade bli en Cadillac eftersom han blev uppgraderad – och körde i flera dagar genom rätt så öde men obeskrivligt vackra landskap. Från Denver genom Wyoming, som är den minst befolkade av USAs delstater, och vidare upp genom Montana. Under den två veckor långa resan var han ensam alla dagar utom ett par, när han träffade sina inspiratörer. Det blev många dagar ensam i bilen, många nätter ensam på små motell längs vägarna.
– I efterhand insåg jag att den resan blev som ett slags dop i tystnaden. Det var bara jag och bilen. Och så tystnaden.
Det blev mycket tid att tänka. Vid ett tillfälle stannar han och ligger en stund på en bänk ute i det fria. Det är alldeles tyst och minnen sköljer över honom, bilder från förr som bara kommer. Han tänker på sin pappa, hur han brukade fiska med honom och hur de satt där i tystnad i ekan. Trots att inget sades, visste Tomas att pappan älskade honom. Och han tänker på samtalet han fick från sin bror många år senare när pappan hade gått bort.
Han vet precis var han stod när han fick det samtalet. I köket hemma i lägenheten i Majorna i Göteborg, nyss hemkommen från BB där hans andra son John kommit till världen. Och han tänker på morgonen ännu flera år senare då hans tredje son, Ludvig, tog sitt sista andetag hemma vid köksbordet och hur hans lilla hand för första gången på länge inte var spänd. Allt detta rinner över honom, samtidigt.

Efter en rad förluster i ens liv är tystnaden väldigt läkande.

Det är det tystnaden gör med oss om man vågar dyka in i den. Tar oss med på resan genom vårt liv utan att väja för något.
– Efter en rad förluster i ens liv är tystnaden väldigt läkande. Det är både härligt och smärtsamt att våga möta alla bilder och minnen som kommer rusande. Jag har försonats med hur det blev i mitt liv. Och trots de tunga sorger vi upplevt är jag också enormt tacksam över allt jag fått uppleva.
I tystnaden uppfattar vi helt andra saker än vi gör annars. När bruset lägger sig kan annat ta plats.
– Vi har en förnimmelseförmåga vi inte märker förrän vi ger den utrymme, säger Tomas.
Men gör man det, ger den det utrymme den behöver, kan nästan vad som helst hända. Bara vi vågar släppa taget.

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-14
senioren-nr-4
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 4 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas