Ingmar Skoog en av årets sommarpratare
Nyheter | Vård | sommar 2021
Ingmar Skoog. Foto Stefan Edetoft

Ingmar Skoog en av årets sommarpratare

Seniorens expert på äldrefrågor och Årets Senior 2020 Ingmar Skoog är en av årets sommarpratare. Hans program är i dag 2 augusti. ”Det känns väldigt overkligt. Jag blir väldigt stolt, det är häftigt men nu måste jag se till att göra det bra också”, sa Ingmar Skoog till Senioren när beskedet kom tidigare i somras.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-10

I juni presenterade Sveriges Radio årets sommarvärdar i P1. Glädjande nog är Seniorens expert Ingmar Skoog en av dem. Den 2 augusti kan du lyssna på honom.

Redan i april fick han förfrågan och han har lyckats hålla det hemligt fram tills nu.

– Att vara sommarpratare är väl något där de flesta som lyssnat säkert funderat på hur man själv skulle lägga upp det och vad man skulle prata om. Så det känns overkligt, säger Ingmar Skoog.

Han har minst sagt haft mycket att göra under det här året. Det har han i och för sig alltid, överläkare och professor i psykiatri som han är, dessutom föreståndare för Age Cap och en världsledande forskare inom demens.

Årets senior 2020

Nyligen röstade också Seniorens läsare fram honom som Årets Senior, (den texten hittar du här) en hedervärd titel som går till någon som är en bra förebild eller medverkat till att förändra bilden av seniorer.

Man kan väl säga att Ingmar gjort både och. Under fyra decennier har han oförtrutet forskat om åldrande och inte mins under pandemin har han gång på gång påpekat och försökt påverka politikerna till en mer mänsklig äldrevård. Det finns knappast någon som kan mer om åldrandet än Ingmar Skoog, och han har också varit öppet kritisk till samhällets agerande gentemot äldre under pandemin. Han tycker att de borde lyssnat mer på äldreforskarnas expertis.

Många lärde känna Ingmar Skoog också när han var med som expert i det populära tv-programmet Fyraåringarna på äldreboendet.

Ska lyfta det positiva också

– Ja, det har varit ett oväntat år med alla saker. Det har varit otroligt mycket media i och med pandemin också och det är inte så dåligt att ha så pass mycket att göra när man är 67 år, säger Ingmar Skoog.

Vad ska du prata om?

– Jag ska försöka att inte vara så negativ. Självklart ska jag prata om pandemin men jag ska lyfta det positiva också. Att 70 är det nya 50, att 65-75-åringarna är de bästa bilförarna, att det kommer fram en helt ny generation nu, säger Ingmar Skoog och fortsätter:

– Sen ska jag ta upp den välmenande ålderismen, att vi ibland skyddar de äldre tills det inte finns något liv kvar. Jag kommer att ta upp Fyraåringarna på äldreboendet och vad det har betytt och sen måste jag såklart ha en personlig touch också.

Ingmar Skoog har alltid haft mycket att säga om hur äldre behandlas i dagens samhälle och den 2 augusti får vi höra mer om vad han har på hjärtat. Det ska du inte missa.

Här hittar du alla sommarvärdar 2021.

Fler sommarpratare att hålla lite extra koll på

Du kan lyssna på alla program i efterhand också

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#9
senioren-nr-9
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Kjell Bergqvist står upp för sig själv- och andra
  • Många vägar till nya vänner
  • Kommunen svek -SPF Seniorerna ryckte ut

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas