Fler sommarpratare att hålla koll på…
Amelia Adamo och Sten Ljunggren. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Nyheter | Vård | sommar i p1

Fler sommarpratare att hålla koll på…

8 juli sommarpratade Amelia Adamo och det är många intressanta namn på listan över sommarvärdar i år. Senioren har listat några favoriter som man absolut inte får missa… Och det går att lyssna på programmen i efterhand.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-11

I början av juni skrev vi att Seniorens expert på äldrefrågor och Årets Senior 2020 ska sommarprata 2 augusti. Du hittar den texten här.

Och nedan kommer fler tips på sommarvärdar 2021.

Den 4 juli fick vi lyssna på läkaren och forskningschefen på Pfizer, Mikael Dolsten, 62. Han har lett arbetet med att ta fram ett vaccin mot covid-19. Han har också varit rådgivare åt Obama-administrationen och tillsammans med Joe Biden medverkat i ett projekt för att bota cancer. Han är född i Halmstad men bor i New York.

Mikael pratade om kampen för att få fram ett vaccin snabbt, och också om sitt möte med Donald Trump. Och hur en vanlig kille från Halmstad blev ansvarig forskare på ett av världens största läkemedelsbolag. Du kan lyssna på det programmet här.

Höjer rösten mot åldersdiskriminering

Den 8 juli sommarpratade Amelia Adamo, 74, Sveriges tidningsdrottning som startat titlarna Amelia, Tara och M-Magasin. Hon har sommarpratat tre gånger tidigare, fått Stora Journalistpriset två gånger och blivit utsedd till Årets chef. Amelia var också den som var först i Sverige med Rosa bandet, i kampen mot bröstcancer. Hon höjer ofta rösten mot åldersdiskriminering och är ordförande i Ensamhetskommissionen, där även SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson och Seniorens expert Ingmar Skoog är med.

Amelia pratade om ensamhet, nakenchock och terapi med en vuxen son. Bland annat!

Två dagar senare, den 10 juli, var det dags för Sven-Göran ”Svennis” Eriksson, 73, en av Sveriges mest framgångsrika fotbollstränare. I början av sin karriär hade han stora framgångar med IFK Göteborg. Han har tränat topplag som italienska Lazio och varit förbundskapten för det engelska landslaget med spelare som David Beckham och Wayne Rooney.

Svennis besök i Buckingham Palace

Svennis pratade om när han hade ett av världens finaste tränaruppdrag, om sitt besök på Buckingham Palace och om hur han blev av med jobbet. Och vad svensk fotboll behöver för att kunna konkurrera ute i Europa igen…

Den 27 juli var det musikern och kompositören Merit Hemmingsons tur. Hon är 80 år, bor i Visby och har en karriär som sträcker sig över 60 år. I början av 70-talet gav hon ut tre banbrytande skivor med egna tolkningar av svensk folkmusik. Hennes svängiga hammondorgel karakteriserar hennes musik. Hon har samarbetat med många, bland andra Beppe Wolgers, Ola Magnell och The Ark. Plus ett stort antal spelmän och spelkvinnor.

Merit pratade om musikens kraft och hur den fortfarande fyller henne med stark livslust.

Körde med lånad bil till Mallorca

Den 6 augusti är det dags för skådespelaren Sten Ljunggren, 82, att ha sitt program. Han fick tidigare i år en Hedersguldbagge för en 50 år lång karriär inom film, tv och teater. Han har medverkat i nästan 150 filmer och tv-serier, mest kända är Svenska Hjärtan och Skärgårdsdoktorn.

Sten tänker bland annat berätta om när han år 1982 satte sina tre barn i en lånad gammal Saab och åkte ner till Mallorca.

Den 16 augusti får vi lyssna på Janne Schaffer, 75, en av Sveriges främsta gitarrister och kompositörer. Han har gjort 14 egna soloskivor och har samarbetat med en lång rad andra eminenta personer, som Ted Gärdestad, ABBA, Björn J:son Lindh, Monica Törnell. Ihop med Lasse Åberg har han också gjort all musik till Electric Banana Band.

Janne ska prata om ABBA, Bob Marley och en del tunga saker som hänt i hans liv.

Här hittar du alla sommarvärdar 2021.

Här kan du lyssna på alla sommaprat hittills 2021.

 

 

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-06-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas