Ingmar Skoog hyllas: Ett av de programmen jag bär med mig
Nyheter | sommar i p1

Ingmar Skoog hyllas: Ett av de programmen jag bär med mig

Ingmar Skoog hyllas för sitt sommarprat. ”Ett av de program från i år som jag kommer att bära med mig”, skriver bland annat Göteborgs-Postens recensent.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-03

Under måndagen (2/8) var Seniorens expert på äldrefrågor och Årets Senior 2020 Ingmar Skoog sommarvärd i Sommar i P1.

Senioren skrev då om hans program som handlar mycket om den välmenande ålderismen som slår fel.

Flera recensenter uppskattar också Ingmar Skoogs program.

”Det är ett program om risker och covid-19, om livslust och vad som utgör ett lyckligt liv. Men framför allt gör han klart hur lite vårt samhälle verkar veta om åldrande och äldre människor” skriver Carl Magnus Juliusson på Göteborgs-Posten.

”Aldrig varit mer aktiva och friska”

Dagens Nyheters Birgitta Rubin sparar inte heller på berömmet.

”Är det något jag tar med mig från detta Sommarprogram så är det att den ”magiska 70-gränsen” inte på något sätt längre är lika med ättestupan. Gång på gång återkommer Skoog till att Sveriges äldre befolkning aldrig tidigare i historien har varit mer aktiva och friska, både fysiskt och psykiskt – och ja, även mer sexuellt tillfredsställda”, skriver hon bland annat.

Hon blir också berörd när Ingmar Skoog, överläkare, professor i psykiatri och äldreforskare, i sitt sommarprat tar upp serien ”Fyraåringarna på äldreboendet” där han var en av experterna.

”Lyssna och lär”

”Ett sex veckor långt socialt experiment, där tidigare orörliga seniorer kröp omkring på golvet och lekte med småttingarna. Och alla, i åldersspannet 70 till 100 år, fick förbättrad intellektuell funktion. Några blev till och med av med symtom på demens. Lyssna och lär”, avslutar Birgitta Rubin sin recension.

”70 är det nya 50” – visst har vi hört det men inte vetat vem som myntade uttrycket? Äldreforskaren Ingmar Skoog ligger bakom. Hans sommarprogram är en 90 minuter lång revansch för äldre, skriver Blekinge Läns Tidnings Lena Kvist bland annat.

”En god berättare”

”Professorn är en god berättare och varvar kul anekdoter från sina möten med landets seniorer till den förfärliga skildringen av när han blev blixtinkallad för att stötta anhöriga dagen efter Backabranden som krävde 63 ungdomars liv” skriver Aftonbladets Jon Hansson, som också tar upp att Ingmar Skoog var den som myntade uttrycket ”70 är det nya 50”

”Men trots den positiva utvecklingen behandlas gamla precis som om ingenting hänt. De tilltalas som små barn, anses behöva skyddas mot minsta lilla och betraktas som mindre vetande. Ingmar Skoog kallar det välmenande ålderism” skriver Jon Hansson.

Här kan du lyssna på Ingmar Skoogs sommarprat

Här kan du läsa recensionen i Göteborgs-Posten

Här kan du läsa recensionen i Dagens Nyheter

Här kan du läsa recensionen i Aftonbladet

Här kan du läsa recensionen i Blekinge Läns Tidning

Jan Hagberg
Publicerad 2021-08-03
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas