Ingmar Skoog om den välmenande ålderismen
Nyheter | Sommar i P1

Ingmar Skoog om den välmenande ålderismen

På måndagen var det så dags för Seniorens expert Ingmar Skoog att ha Sommar i P1. Han pratade bland annat om den ålderism som blev så tydlig under pandemin och som även om den var välmenande blev så fel. Och om hur han fick kämpa för att sjukvården skulle ta hans 92-åriga pappas hjärtinfarkt på allvar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-08-02

I november 2019 befinner sig Ingmar Skoog på en konferens om demenssjukdomar i staden Wuhan i Kina. Intet ont anande om att ett virus precis har börjat spridas i mångmiljonstaden. Ett virus som snart skulle komma att dominera en hel värld.

Några månader senare sitter han och följer Folkhälsomyndighetens presskonferenser på tv hemma, och häpnar över hur hela gruppen 70+ buntas ihop till en enda stor skock som anses sköra och måste hålla sig hemma till varje pris. Detta trots att dagens 70-åringar är friskare och mår bättre än de någonsin gjort tidigare. Ingen vet mer om detta än just äldreforskaren Ingmar, som är ansvarig för H70-studierna vid Göteborgs universitet där man under lång tid intervjuat och undersökt olika årskullar av 70-åringar.

Ingen ville lyssna

Ingmar och hans kolleger inom äldreforskningen kände stor oro och frustration över hur situationen utvecklades och började höra av sig till myndigheterna för att dela med sig av sin kunskap. Men ingen ville lyssna på dem. Besöksförbuden på äldreboende var bara ett exempel på den ”välmenande ålderism” som Ingmar menar gör sig ständigt påmind i vårt samhälle idag.

Ett annat exempel på den var när hans egen pappa nyårsnatten 2012 drabbades av en hjärtinfarkt. Ambulansförarna tyckte inte att det var någon bra idé att ta med sig en 92-åring till akuten just en sådan natt. Det är så stökigt, tyckte de. Ingmar fick stå på sig för att pappan över huvud taget skulle få den vård en hjärtinfarkt kräver.

Genom H70-studierna har Ingmar fått träffa enormt många äldre och vet hur stark livsviljan är även hos den som kanske har ont i hela kroppen. Och att dagens 70-åringar har mer sex, dricker mer alkohol och är friskare än någon generation tidigare. Däremot har synen på äldre inte hängt med, vilket inte minst pandemin gjorde tydligt.

– Att tröttna på livet är farligare än de flesta sjukdomar, konstaterar Ingmar. Livet är farligt, men ett liv helt utan risk är inget liv.

Här kan du lyssna på hela Ingmar Skoogs sommarprat.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2021-08-02

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas