Barbro Westerholm: Det blev en stämpel att 70-plussare inte behövdes
Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Nyheter | ålderism

Barbro Westerholm: Det blev en stämpel att 70-plussare inte behövdes

”Svenskar är besatta av kronologisk ålder” Det säger Barbro Westerholm (L) i en stor intervju med Expressen och menar att nästa regering måste skärpa lagen mot åldersdiskriminering.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-15

Läkaren och forskaren Barbro Westerholm och hennes gärningar är välbekanta för många, inte minst för Seniorens läsare. 1999-2005 var hon även ordförande för SPF Seniorerna.

Efter att under många år kämpat när det gäller frågor som rör p-piller, aborträtt, htbtq-frågor, LSS och dödshjälp är det kampen mot ålderism och åldersdiskriminering som är högst på hennes agenda sen ett antal år tillbaka.

Barbro Westerholm, som är äldst i riksdagen med sina 88 år, är aktuell med boken ”Om att aldrig ge upp” och det är i samband med det hon intervjuas i Expressen (det är en Premium-artikel som kräver att du prenumererar på den tjänsten)

Buntades ihop till en grupp

Under pandemin har Barbro Westerholm varit kritisk till restriktioner, besöksförbud och riktlinjerna för hur vården prioriterades. Hon har också reagerat på att alla över 70 år buntades ihop till en grupp som inte kunde ta egna beslut.

Hon menar också att det fanns praktiska skäl till att just 70 år var gränsen som sattes för riskgrupp.

– Man hade lika gärna kunnat sätta gränsen vid 60 år, de hade också en ökad risk för svår sjukdom. Beslutet handlade snarare om att 70-plussare ofta är pensionärer som kan isoleras utan större effekter på samhället. Det blev en stämpel som sa att du inte behövs, säger Barbro Westerholm till Expressen.

Andelen långtidsarbetslösa över 55 ökar

I Sverige visar siffror från Arbetsförmedlingen att andelen långtidsarbetslösa över 55 år ökar kraftigt. Undersökningar visar också att redan vid 40 blir det svårare att byta jobb på arbetsmarknaden, det gäller inte minst kvinnor.

Det bekymrar Barbro Westerholm, som jämför med USA där man inte ens får fråga om ålder på en arbetsintervju eftersom det kan betraktas som diskriminering. I senaste USA-valet var också de båda presidentkandidaterna över 70 år.

– Där värderar man livserfarenhet och vanan att fatta svåra beslut, så är det inte i Sverige, konstaterar Barbro Westerholm i Expressen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas