Negativ attityd mot att anställa äldre
Foto: Getty Images
Nyheter | ålderism

Negativ attityd mot att anställa äldre

Det finns en negativ attityd när det gäller att anställa äldre personer, visar en rapport från Skandia. Samtidigt som riktåldern för pension ska höjas till 67 år.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-16

Pensionsbolaget Skandia skriver i den nya rapporten att det finns gott om fördomsfulla attityder mot äldre som yrkesarbetar och att ålderismen är utbredd. Det kan orsaka stora ekonomiska avbräck för den som drabbas.

– Vi har ett pensionssystem som premierar den som jobbar länge och krymper pensionerna för den som pensionerar sig tidigt. Attityderna mot äldre kan göra det svårt att stanna på arbetsmarknaden och därmed utgör ålderismen en stor ekonomisk risk för alla som närmar sig pensionsåldern, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia i ett pressmeddelande.

Anses minska karriärmöjligheterna för unga

Opinionsundersökningsföretaget Novus har på Skandias uppdrag frågat drygt 1000 personer hur de ser på äldres möjligheter på arbetsmarknaden och resultatet är nedslående.

Mer än en fjärdedel tycker inte att personer över 65 ska ges samma möjlighet till karriär som yngre och över hälften ser utmaningar med att människor är kvar på arbetsmarknaden efter sin pensionsålder. Framför allt tycker man att äldre minskar karriärmöjligheterna för unga samt att äldre bedöms vara mindre anpassningsbara än yngre, framgår av rapporten.

”Blir snabbt ett samhällsproblem”

Tre av fyra menar också att chanserna att få ett nytt jobb minskar efter att man har fyllt 55 och ungefär en tredjedel tycker inte att 55-64-åringar får samma möjlighet att utvecklas på sina arbetsplatser jämfört med yngre arbetskamrater.

Senioren har tidigare skrivit om en rapport från Linnéuniversitet som visar att ålderismen och svårigheter att få jobb på arbetsmarknaden börjar redan vid 40 år.

Tidigare i år beslutade regeringen att riktåldern för pension ska höjas till 67 år, vilket träder i kraft 2027. Samtidigt som det alltså är svårt för äldre att få nya jobb.

– Det blir snabbt ett samhällsproblem om det leder till att fler lämnar arbetsmarknaden tidigt. Vi behöver fler som jobbar längre och det har ju sin grund i att vi har fler som lever allt längre, säger Mattias Munter till TV4.

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas