Nytt avsnitt ute – om åldersrelaterade sjukdomar
Podd | podd
Ingmar Skoog, Miia Kivipelto och Anders Palmgren.

Nytt avsnitt ute – om åldersrelaterade sjukdomar

Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Missa inte det senaste avsnittet av podden 25% med Palmgren och Skoog där hon bland annat ger konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Du hittar länken till det programmet och de åtta andra hittills publicerad längre ned.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-01

25% med Palmgren och Skoog är en seniorpodd som tar upp synen på 65-plussare och vill få igång en debatt om viktiga frågor som rör alla. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så? Du kan lyssna på avsnitten längre ned.

De två personerna som håller i podden är Anders Palmgren och Ingmar Skoog. Det är en av Sveriges mest rutinerade journalister och en omtyckt professor i äldrefrågor. Du kan läsa mer om podden och de två här.

Här är de nio avsnitt som hittills är publicerade.
Klicka på länkarna så kan du lyssna på dem:

Här kan du lyssna på avsnitt 9:
Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Här ger hon konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Miia Kivipelto berättar även om den personliga upplevelse som fick henne att som ung läkare specialisera sig på äldrefrågor.

Här kan du lyssna på avsnitt 8:
Maria Edström är journalist, forskare och universitetslektor vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid JMG i Göteborg. Om mediernas syn på ålder och äldre och om åldersfixering och fördomar. Samt förändringar hon tror på.

Här kan du lyssna på avsnitt sju:
Kristina Adolfsson, chefredaktör på Senioren. Sveriges första kvinnliga musikjournalist när hon slog igenom på Expressen på 1980-talet. Har bott många år i London. Även varit chefredaktör på Elle. I det här samtalet pratar hon bland annat om vilka frågor som engagerar Seniorens läsare, skillnaden i syn på ålder mellan Storbritannien och Sverige och om musiken som format den generation som nu är 65+. Och det blir givetvis en del musik också.

Här kan du lyssna på avsnitt sex:
Barbro Westerholm. Riksdagens äldsta ledamot. Vad driver henne och vad hindrar 65-plussare från att få makt i rikspolitiken? Bland mycket annat.

Här kan du lyssna på avsnitt 5:

Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar och varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter?

Här kan du lyssna på avsnitt 4:
Kerstin Brunnberg. Bland annat tidigare VD för Sveriges Radio. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring.

Här kan du lyssna på avsnitt 3:
Anders Ferbe är gäst i programmet och var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat ordförande även i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill. Och hur tacklar han problemet för facken som drivit på för lägre pensionsålder att nu argumentera för högre.

Här kan du lyssna på avsnitt 2:
Gäster är statsvetarna Sören Holmberg och Maria Solevid. Vad kommer det att ha för betydelse att 28,1 procent av de röstberättigade är 65-plussare? Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och SVTs mångåriga valexpert analyserar valvinden och ger råd till partiernas valstrateger inför valet 2022. Maria Solevid, docent i statsvetenskap, universitetslektor. Om politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi inför valet i september.

Här kan du lyssna på avsnitt 1:
Ingmar Skoog och Anders Palmgren i allmänna samtal om synen på äldre. Vad betyder det bland annat att så få äldre syns i medierna eller i politiken på riksnivå?

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-01

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas