PR-konsulten som tar strid mot åldersdiskriminering
Anders Palmgren, John Mellkvist och Ingmar Skoog.
Podd | podd

PR-konsulten som tar strid mot åldersdiskriminering

John Mellkvist är den prisbelönte PR-konsulten som blev en frontfigur mot åldersdiskriminering. Föreläsare och författare till boken ”Välj din ålder”. Här berättar han om sin egen uppväxt med en äldre pappa och vad som fick honom engagerad mot ålderism. Och ger exempel på hur äldre diskrimineras i Sverige i dag. Missa inte senaste avsnittet av podden 25% med Palmgren och Skoog. Du hittar länken till det avsnittet och de 15 tidigare publicerade längre ned.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-01

25% med Palmgren och Skoog är en seniorpodd som tar upp synen på 65-plussare och vill få igång en debatt om viktiga frågor som rör alla. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så? Du kan lyssna på avsnitten längre ned.

De två personerna som håller i podden är Anders Palmgren och Ingmar Skoog. Det är en av Sveriges mest rutinerade journalister och en omtyckt professor i äldrefrågor. Du kan läsa mer om podden och de två här.

Här är de 16 avsnitt som hittills är publicerade.
Klicka på länkarna  nedan så kan du lyssna på dem. Du kan även ladda ner poddavsnitten på Acast, Podcaster eller Spotify.

Här kan du lyssna på avsnitt 16:

John Mellkvist. Den prisbelönte PR-konsulten som blev en frontfigur mot åldersdiskriminering. Föreläsare och författare till boken ”Välj din ålder”.  Här berättar han om sin egen uppväxt med en äldre pappa och vad som fick honom engagerad mot ålderism. Och ger exempel på hur äldre diskrimineras i Sverige idag.

Här kan du lyssna på avsnitt 15:
Maja Gunn. Konstnären, modedesignern från bland annat H&M och Marc Jacobs, tillika professorn på HDK-Valand i Göteborg, som blev äldreforskare. Hur gick det till? Vad forskar hon om? Vi pratar utseende och ålder. Hur vi definieras av vår klädsel också när vi åldras. Hur påverkar våra kläder hur andra ser på oss och hur vi ser på oss själva?

Här kan du lyssna på avsnitt 14:
Lena Mellin. Aftonbladets vassaste politiska penna. Med rekordmånga äldre väljare i höstens val – hur kommer det att märkas i valrörelsen? Vilka frågor tror hon dominerar? Vilka partier vinner? Vilka partier åker ut? Och vad gör hon själv som blivande 68-åring efter valet? OBS – avsnittet spelades in innan Rysslands invasion av Ukraina.

Här kan du lyssna på avsnitt 13:
Amelia Adamo. Medieentreprenör. Sveriges veckotidningsdrottning. 75 år i år. Säger att hon haft nytta av sitt utseende för karriären men sökt män för deras hjärnor. Nu, när rynkorna blivit fler, har hon många kloka tankar om åldrandet att dela med sig av. Sex, kultur och könsskillnader är några av ämnena.

Här kan du lyssna på avsnitt 12:
Kristina Kamp är en av Sveriges ledande pensionsexperter och svarar på allt du borde fråga som blivande pensionär OCH frågorna du har när du har blivit det. Dessutom avslöjar Kristina hur hon själv lagt upp sin pensionsplan.

Här kan du lyssna på avsnitt 11:
Thomas Mattsson är endast en av fyra som överlevt tio år på Expressens chefredaktörsstol. Mannen bakom strategin att göra papperstidningen för 65-plussare. Dör den ut med den generationen? Hur har han som chef sett på äldre medarbetare och får han själv som 50-åring några nya jobberbjudanden?

Här kan du lyssna på avsnitt 10:
Claes Elfsberg – Rapports nyhetsankare som efter 45 år tvingades gå i pension. Har han försonats med livet som pensionär? Långt ifrån! Claes Elfsberg svingar mot både fack och arbetsgivare men allra mest saknar han arbetskamraterna på Sveriges Television.

Här kan du lyssna på avsnitt 9:
Miia Kivipelto är världsledande forskare i åldersrelaterade sjukdomar. Här ger hon konkreta råd om hur man undviker demens och för tidigt åldrande. Miia Kivipelto berättar även om den personliga upplevelse som fick henne att som ung läkare specialisera sig på äldrefrågor.

Här kan du lyssna på avsnitt 8:
Maria Edström är journalist, forskare och universitetslektor vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid JMG i Göteborg. Om mediernas syn på ålder och äldre och om åldersfixering och fördomar. Samt förändringar hon tror på.

Här kan du lyssna på avsnitt sju:
Kristina Adolfsson, chefredaktör på Senioren. Sveriges första kvinnliga musikjournalist när hon slog igenom på Expressen på 1980-talet. Har bott många år i London. Även varit chefredaktör på Elle. I det här samtalet pratar hon bland annat om vilka frågor som engagerar Seniorens läsare, skillnaden i syn på ålder mellan Storbritannien och Sverige och om musiken som format den generation som nu är 65+. Och det blir givetvis en del musik också.

Här kan du lyssna på avsnitt sex:
Barbro Westerholm. Riksdagens äldsta ledamot. Vad driver henne och vad hindrar 65-plussare från att få makt i rikspolitiken? Bland mycket annat.

Här kan du lyssna på avsnitt 5:

Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar och varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter?

Här kan du lyssna på avsnitt 4:
Kerstin Brunnberg. Bland annat tidigare VD för Sveriges Radio. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring.

Här kan du lyssna på avsnitt 3:
Anders Ferbe är gäst i programmet och var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat ordförande även i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill. Och hur tacklar han problemet för facken som drivit på för lägre pensionsålder att nu argumentera för högre.

Här kan du lyssna på avsnitt 2:
Gäster är statsvetarna Sören Holmberg och Maria Solevid. Vad kommer det att ha för betydelse att 28,1 procent av de röstberättigade är 65-plussare? Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och SVTs mångåriga valexpert analyserar valvinden och ger råd till partiernas valstrateger inför valet 2022. Maria Solevid, docent i statsvetenskap, universitetslektor. Om politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi inför valet i september.

Här kan du lyssna på avsnitt 1:
Ingmar Skoog och Anders Palmgren i allmänna samtal om synen på äldre. Vad betyder det bland annat att så få äldre syns i medierna eller i politiken på riksnivå?

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-12-01
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas