Missa inte succépodden
Podd | 25% med Palmgren och Skoog
Ingmar Skoog och Anders Palmgren, Seniorens kunniga poddare. Foto: Johan Björck.

Missa inte succépodden

Ta en av Sveriges mest rutinerade journalister och en omtyckt professor i äldrefrågor och blanda den duon med en intressant gäst. Då får du Sveriges nya podd 25% med Palmgren och Skoog som hade premiär 2 december. Redan finns åtta avsnitt publicerade och du hittar länkar till dem längre ned på sidan.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-29

Första frågan till Anders Palmgren och Ingmar Skoog är given:

Varför heter podden ”25% med Palmgren och Skoog”?

– Om vi får snurr på den tänker vi köra fram till valet och eftersom 25 procent av de röstberättigade är 65-plussare så ville vi ha med det i namnet, säger Anders Palmgren.

Men siffran 25 procent stämmer faktiskt inte. När de kollade upp exakt hur stor andel av de röstberättigade som är 65 år och äldre i valet nästa år visar det sig att det är 28,1 procent.

Hm, vi får se om vi byter namn till ”28,1% med Palmgren och Skoog” då. Det låter ju faktiskt mer lockande”, säger Anders Palmgren.

Anders Palmgren har varit journalist i 40 år och jobbat på nästan alla stora mediehus i Sverige. Bland annat har han varit utrikeskorrespondent i flera år.

Gudfar till Ingmars dotter

Ingmar Skoog är äldreforskare och professor i psykiatri och ett välbekant namn för Seniorens läsare. Han skriver i varje nummer av tidningen och blev även utsedd till Årets Senior 2020.

De lärde känna varandra på ett konfirmationsläger i Ljungskile när de var 15 år och efter det åkte de bland annat på språkresor till England och tågluffade tillsammans.

Anders är även gudfar till Ingmars dotter Helena.

Sedan kom de ifrån varandra under 25 år tills en dag för nio år sedan då Ingmar Skoog för första gången sedan 1969 reste till Gotland i samband med Almedalen. 1969 besökte han Anders på Gotland när de båda var 15 år.

Stod på trottoaren

När jag sitter i taxin från flygplatsen funderar jag var Anders hus kan vara och då när jag kliver ur taxin i centrala Visby står han där på trottoaren. Det är otroligt egentligen, säger Ingmar Skoog.

Efter det har de inte släppt kontakten och tillsammans har de bland annat hållit i flera seminarier under Almedalsveckorna.

Och nu är tiden mogen för en podd.

Det kan bli spännande samtal med en journalist och en professor med forskarbakgrund tillsammans med en intressant gäst. Vi vet inte hur det kommer att tas emot men om jag tycker att det är bra hoppas jag att andra också tycker det, säger Anders och Ingmar fyller i:

För oss är det viktigt att känna att det är bra. Då har vi gjort det så bra vi kan.

Vad ska podden handla om?

Vi pratar om synen på folk som är 65-plussare och vill få igång en debatt i väsentliga frågor och nå ut med det. Vi ska fokusera på fördomar mot äldre och andra viktiga frågeställningar, säger Anders och fortsätter:

Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så?

25% med Palmgren och Skoog är en seniorpodd som tar upp synen på 65-plussare och vill få igång en debatt om viktiga frågor som rör alla. Till exempel vad betyder det att så få äldre är framträdande i media och inom politiken. Hur speglar det synen på alla frågor i samhället att det är så? Du kan lyssna på avsnitten längre ned.

De två personerna som håller i podden är Anders Palmgren och Ingmar Skoog. Det är en av Sveriges mest rutinerade journalister och en omtyckt professor i äldrefrågor. Du kan läsa mer om podden och de två här.

Här är de åtta avsnitt som hittills är publicerade

Klicka på länkarna så kan du lyssna på dem:

Här kan du lyssna på avsnitt 8:
Maria Edström är journalist, forskare och universitetslektor vid Institutionen för journalistik medier och kommunikation vid JMG i Göteborg. Om mediernas syn på ålder och äldre och om åldersfixering och fördomar. Samt förändringar hon tror på.

Här kan du lyssna på avsnitt sju:
Kristina Adolfsson, chefredaktör på Senioren. Sveriges första kvinnliga musikjournalist när hon slog igenom på Expressen på 1980-talet. Har bott många år i London. Även varit chefredaktör på Elle. I det här samtalet pratar hon bland annat om vilka frågor som engagerar Seniorens läsare, skillnaden i syn på ålder mellan Storbritannien och Sverige och om musiken som format den generation som nu är 65+. Och det blir givetvis en del musik också.

Här kan du lyssna på avsnitt sex:
Barbro Westerholm. Riksdagens äldsta ledamot. Vad driver henne och vad hindrar 65-plussare från att få makt i rikspolitiken? Bland mycket annat.

Här kan du lyssna på avsnitt 5:

Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar och varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter?

Här kan du lyssna på avsnitt 4:
Kerstin Brunnberg. Bland annat tidigare VD för Sveriges Radio. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring.

Här kan du lyssna på avsnitt 3:
Anders Ferbe är gäst i programmet och var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat ordförande även i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill. Och hur tacklar han problemet för facken som drivit på för lägre pensionsålder att nu argumentera för högre.

Här kan du lyssna på avsnitt 2:
Gäster är statsvetarna Sören Holmberg och Maria Solevid. Vad kommer det att ha för betydelse att 28,1 procent av de röstberättigade är 65-plussare? Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och SVTs mångåriga valexpert analyserar valvinden och ger råd till partiernas valstrateger inför valet 2022. Maria Solevid, docent i statsvetenskap, universitetslektor. Om politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi inför valet i september.

Här kan du lyssna på avsnitt 1:
Ingmar Skoog och Anders Palmgren i allmänna samtal om synen på äldre. Vad betyder det bland annat att så få äldre syns i medierna eller i politiken på riksnivå?

Kommande avsnitt:
Avsnitt 8: Maria Edström, journalist och forskare på JMG i Göteborg om synen på äldre i medierna.

Sen är såklart ytterligare avsnitt planerade.

Här kan du läsa mer om Seniorens poddsatsning

Åtta avsnitt

I första avsnittet pratar Anders och Ingmar om podden.
Sedan är bland andra följande gäster med:
Avsnitt 2: Sören Holmberg, professor i statsvetenskap och SVTs mångåriga valexpert analyserar valvinden och ger råd till partiernas valstrateger inför valet 2022. Maria Solevid, docent i statsvetenskap, universitetslektor. Om politiskt beteende, politisk opinion och politisk psykologi inför valet i september.
Avsnitt 3: Anders Ferbe, Anders Ferbe, som var ordförande i Delegationen för senior arbetskraft och bland annat varit ordförande i Metall. Handlar bland annat om hur fler ska kunna jobba längre om de vill.
Avsnitt 4: Fredrik Hillelson, VD för Novare Executive Search, en av Sveriges ledande rekryteringsfirmor för chefer. Tar bland annat upp synen på äldre när man rekryterar och varför är det så få 60-åringar som tillsätts på topposter?
Avsnitt 5: Kerstin Brunnberg. Bland annat tidigare VD för Sveriges Radio. Fyller 80 i februari och har haft hur många uppdrag som helst sen hon gick i pension som 67-åring.
Avsnitt 6: Barbro Westerholm. Riksdagens äldsta ledamot. Vad driver henne och vad hindrar 65-plussare från att få makt i rikspolitiken.
Avsnitt 7: Kristina Adolfsson, chefredaktör på Senioren. Tidigare hyllad musikjournalist, i många år verksam från London. Om musiken som format den generation som nu är 65+. Om skillnaden i syn på ålder mellan England och Sverige. Och vilka frågor som engagerar Seniorens läsare. Här blir det mycket musik med tanke på Kristinas långa erfarenhet som musikkritiker.
Avsnitt 8: Maria Edström, journalist och forskare på JMG i Göteborg om synen på äldre i medierna.

Dölj faktaruta

Vad är en podd?

Podcast. Podd. Poddsändning. Kärt barn har många namn.
Men vad är en poddsändning egentligen? Det är ett radioprogram som finns på nätet och du kan lyssna på din dator, din mobiltelefon (smart telefon) eller läsplatta.
Du kan ladda ned en podd­sändning och lyssna när du vill. När du väl har laddat ned en poddsändning behöver du ingen uppkoppling för att lyssna på den.
Men du kan också lyssna på sändningen direkt utan att ladda ned den. Då kallas det att streama. Har du ingen mobiltelefon, en så kallad smart telefon, kan du lyssna direkt på datorn.
Poddar är oftast helt gratis att lyssna på och utbudet är riktigt stort. I många sändningar är det också en del reklam-avsnitt i programmet. En del har mindre reklam, en del mer.
Så har du bara en dator, telefon eller läsplatta är det bara att köra igång. Det finns flera olika appar för att ladda ned poddar men vi nöjer oss med att nämna två: Podcaster och Acast. Har du en Iphone kan du ladda ned Apples egna som är Podcaster.
Har du en annan smart telefon, som till exempel Samsung, kan du använda den svensktillverkade appen Acast. Den fungerar också för Iphone.

Dölj faktaruta

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-11-29

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas