Rapport visar att ålderismen börjar redan vid 40
Nyheter | ÅLDERSDISKRIMINERING
Foto: Colourbox

Rapport visar att ålderismen börjar redan vid 40

Anmälningarna av åldersdiskriminering har ökat till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Nu visar en rapport att ålderismen börjar redan i 40-årsåldern.

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-16

Det skriver Barbro Westerholm, riksdagsledamot och ambassadör för Delegationen för senior arbetskraft, Johan Alexander Lindman, jurist Diskrimineringsbyrån Gävleborg och Ulrika Wiborgh, verksamhetsledare Rättighetscentrum Dalarna i en debattartikel i Gefle Dagblad.
Det är rapporten ”Bortvald på grund av ålder – åldersdiskrimineringar vid rekryteringar” vid Linnéuniversitetet som har kunnat påvisa att ålderismen börjar redan i 40-årsåldern.

”Förbudet mot åldersdiskriminering i diskrimineringslagen finns i syfte att skydda människor oavsett ålder. Men trots bra CV och goda vitsord kallas äldre i lägre grad till intervjuer och nedgången är tydligen redan i 40-årsåldern”, skriver Barbro Westerholm, Johan Alexander Lindman och Ulrika Wiborgh.

Åldersdiskriminering är ett lagbrott

Orsaken till åldersdiskrimineringen kan vara flera, menar de. Yngre rekryterare kan föredra att välja personer i sin egen ålder och åldersfixeringen är stark. Vid val av medarbetare med likvärdiga kvalifikationer väljs därför den äldre bort och nedgången är tydlig med stigande ålder. I 65-årsåldern är chansen att bli kontaktad av en arbetsgivare vid rekrytering mycket låg.

Samtidigt förväntas vi arbeta längre upp i åldrarna och behovet av kvalificerad arbetskraft ökar. Men åldersdiskrimineringen motverkar detta, menar de tre debattörerna.

Om ålderismen leder till åldersdiskriminering är det ett lagbrott och Barbro Westerholm, Johan Alexander Lindman och Ulrika Wiborgh vill nu se en förändring genom flera samverkande åtgärder för att minska ålderismen i arbetslivet.

Du hittar hela debattinlägget här.

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas