Digitala seniorer – ny podd
Nyheter | digitalisering
Foto: Colourbox

Digitala seniorer – ny podd

Nya podden Digitala seniorer riktar sig till personer som är 65 år och äldre. Syftet är att inspirera och väcka nyfikenhet kring digitala tjänster och verktyg för den målgruppen.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-12

Det är Länsstyrelsen i Stockholm som har tagit fram podden, som är en del av projektet Mer digital i Stockholms skärgård, tillsammans med Telia och med finansiering från Post- och telestyrelsen.

Tanken var att projektet skulle anordna fysiska utbildningar i digitala tjänster och verktyg för seniorer i Stockholms län men pandemin satte stopp för det.

Men engagemanget för att minska det digitala utanförskapet och att väcka nyfikenhet kring digitaliseringens möjligheter är så stort att därför lanseras nu podden Digitala seniorer. Det innebär också att alla i Sverige enkelt kan ta del av den.

Avsnitt 1 – digitalisering

I det första avsnittet handlar det om digitaliserings framfart i samhället och medverkar gör bland andra landshövding Sven-Erik Österberg, digitaliseringsminister Anders Ygeman och komikern Claes Malmberg som medverkar i Seniorsurfarna på SVT.
Det första avsnittet sänds i Skärgårdsradion 17 februari kl 13.00 med repris 21 februari kl 10.00. Sedan kommer det att finnas där poddar finns.

Avsnitt 2 – digitala betaltjänster

Det andra avsnittet tar bland annat upp frågor om olika digitala betalningar som exempelvis internetbanken, Swish och Klarna. Medverkar gör bland andra riksbankschefen Stefan Ingves, Malin Berge från Betalningshjälpen.se och Peter Göransson, säkerhetsexpert på Svenska Bankföreningen.

Det andra avsnittet sänds i Skärgårdsradion 24 februari kl 13.00 med repris 28 februari kl 10.00. Sedan kommer det att finnas där poddar finns.

Avsnitt 3 – sociala medier

Tredje avsnittet handlar om sociala medier som Facebook, Instagram och TikTok.  Frågeställningar som tas upp är bland annat ”om alla ser vad jag skriver eller publicerar” och ”när ska man egentligen använda vad?” Kan sociala medier och andra digitala hjälpmedel hjälpa till att minska eller bryta isoleringen? Medverkar gör bland andra journalisten Amelia Adamo och Kajsa Lönn Rhodin som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Det tredje avsnittet sänds i Skärgårdsradion 3 mars kl 13.00 med repris 7 mars kl 10.00. Sedan kommer det att finnas där poddar finns.

Avsnitt 4 – digitala tjänster

Fjärde avsnittet tar upp många av de digitala tjänster som finns. Allt ifrån kommunala tjänster som bygglovsansökningar på kommunens hemsida till vårdtjänster som exemplevis 1177.se där du digitalt kan boka läkarbesök. Dessutom olika doktorsappar som Kry där du kan träffa läkaren digitalt. Medverkar gör bland andra journalisten Marianne Rundström, Åsa Kåryd, projektledare Mer digital, Telia och Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna. Den sistnämnda varnar för att många äldre drabbas hårt när digitala tjänster tar över mer och mer samtidigt som tjänsternas användarvänlighet inte alltid är på topp.

Det fjärde avsnittet sänds i Skärgårdsradion 10 mars kl 13.00 med repris 14 mars kl 10.00. Sedan kommer det att finnas där poddar finns.

 

 

 

 

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-02-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas