En av fyra 70-plussare står utanför
Foto: Gettyimages
Nyheter | utanförskap digitalisering

En av fyra 70-plussare står utanför

Det kommer under överskådlig tid att finnas hundratusentals äldre som inte svarar mot samhällets krav på digital kunskap.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-24

Dagens digitaliseringsstrategi kan därför inte sägas fungera. Detta borde våra beslutsfattare vara högeligen medvetna om och planera för.

Det skriver Dino Viscovi, lektor vid institutionen för samhällsstudier vid Linnéuniversitetet i en Under strecket-artikel i Svenska Dagbladet.

– Det duger knappast att betrakta dessa äldre som en restkategori och – vilket har skett mer än en gång – som alternativ vagt hänvisa till en överbelastad telefonservice eller ett avlägset servicecenter.

Krånglat till det

Dino Viscovi konstaterar att var fjärde 70-plussare faktiskt står utanför e-samhället.

Han konstaterar att det krävdes, ”typiskt nog”, en hätsk debatt för att myndigheterna skulle inse att de inte kan kräva online-bokning av alla som vill bli vaccinerade.

– Bank-id, Swish och smarta mobiler har underlättat vardagen för många, men har krånglat till den lika mycket för andra, skriver Dino Viscovi.

Många på nätet

En färsk enkät från Linnéuniversitet, som besvarats av 1 610 svenskar mellan 65 och 90 år, visar att sju av tio är online dagligen.

Lika många betalar sina räkningar digitalt. Hälften läser regelbundet tidningar på nätet och använder betalningsfunktionen Swish. Knappt hälften är aktiva på Facebook, och fyra av tio fotograferar med smarttelefonen minst varje vecka.

Samma andel

Men tittar man närmare på dem som är 70 år och uppåt blir alltså bilden mer problematisk.

– För fem år sedan undersökte vi samma årgångar, som då var 65 till 85 år, och kunde konstatera att 20 procent aldrig var online.

– Fem år senare visar det sig att dessa idag 70- till 90-åringar tangerar resultatet: var femte är fortfarande aldrig online. Och ytterligare fem procent är så lågfrekventa användare att de inte kan betraktas som digitalt inkluderade.

Jan Arleij
Publicerad 2021-02-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas