Lika spännande som en thriller
Se & läs | Ingalill läser

Lika spännande som en thriller

Seniorens bokrecensent Ingalill Mosander tipsar om bra böcker för stora och små.

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-12-09

Biografi:

Trubbel – berättelsen om Olle Adolphson av Jan Malmborg
Bonniers
Vilken glad överraskning! Jan Malmborg debuterar med ett synnerligen initierat porträtt av en bortglömd gigant och gör samtidigt en både närgången och kärleksfull skildring av den artistelit som dominerade Sverige under 50- och 60-talen. Det är lysande underhållning rakt igenom. Olle Adolphsons liv balanserade mellan dur och moll och han efterlämnade en skatt av visor som många av oss fortfarande kan texten på.

Reportage:

Tystnadskontraktet av Jodi Kantor och Megan Twohey
Norstedts
Vi vet hur det slutade, ändå är boken lika spännande som en thriller. I tre år undersökte två journalister på New York Times ryktena om att filmproducenten Harvey Weinstein ägnat sig åt systematiska sexuella övergrepp och maktmissbruk. De upptäckte en tystnadskultur som gjort att mäktiga män kunnat köpa sig fria från sina handlingar. Men några modiga kvinnor vågade tala och det blev början på metoo-rörelsen.

Barn:

Mitt bottenliv – Av en ensam axolotl av Linda Bondestam
Berghs förlag
Sista uppslaget är trots allt hoppingivande. Det visar 987 små yngel, vars stolta föräldrar är två utrotningshotade salamandrar. Deras bottenliv har blivit ett toppenliv. Men innan dess har vi fått följa en av dem som förundras över allt skräp som fyller havet. Hon sveps iväg av en tsunami orsakad av människans klimatpåverkan. Miljökatastrofen illustreras av briljanta, dramatiska teckningar och texten är kort och koncis.

Thriller:

De kapabla av Klas Ekman
Bookmark
Sjövild och galen, ett sanslöst relationsdrama som höll mig vaken till midnatt. Det börjar med en trivial otrohetsaffär. Ett par i 35-årsåldern på väg hem efter en förbjuden helg på ett hotell råkar köra ihjäl en kvinna. Vad göra? De fattar ett ödesdigert beslut och sedan blir det bara värre och värre. Som läsare får man fjärilar i magen av den infernaliska spänningen. Lägg till svart humor och gulliga barn.
Som gjord för Netflix.

Roman:

Kärlek och främlingskap av Theodor Kallifatides
Bonniers
Han har sagt att det här är den sista boken han skriver. Om det stämmer tar han avsked med en fängslande berättelse om utanförskapet, språket men framför allt om den passionerade kärleken och dess baksida – den passionerade svartsjukan. Få har skildrat dem lika övertygande.
Det är tidigt sextiotal. En ung man har lämnat Grekland för en ny tillvaro i Sverige. Han känner sig ensam men livet vänder när han som minst anar det.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2020-12-09
senioren-nr-9
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 9 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas