Nu är det kvinnornas tur
Pernilla August och Peter Haber i Britt-Marie var här. Foto: SF Studios
Film | Se & läs | Film

Nu är det kvinnornas tur

Under 2019 kommer flera intelligenta, fascinerande, mångbottnade eller spännande kvinnoroller på vita duken, skriver Jeanette Gentele.

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-02-21

Uttrycket ”starka kvinnor” associerar jag främst till kulstöterskor och tyngdlyfterskor. När det handlar om kvinnoroller på film väljer jag hellre uttryck som intressanta, intelligenta, fascinerande, mångbottnade eller spännande. Och under 2019 kommer flera stycken sådana. En av anledningarna är att filmer med kvinnliga huvudroller börjat dra mer publik än de med manliga.
The Favourite, som utspelar sig under tidigt 1700-tal har tre kvinnliga huvudroller. Den till synes bräckliga Queen Anne (Olivia Coleman som kommer som den äldre Elizabeth II i The Crown) sitter på den brittiska tronen medan Lady Sarah (Rachel Weisz) styr landet. In stiger den nya tjänarinnan Abigail (Emma Stone) som snart har manövrerat bort Sarah för att själv ta rollen som drottningens förtrogna. Det bjuds förförelser, list och intriger så det står härliga till. (Premiär den 25 januari)

Tuva Novotny långfilmsdebuterar som regissör.

Filmatiseringen av Fredrik Backmans En man som heter Ove sågs av 1,7 miljoner svenskar. Kommer Britt-Marie var här av samma författare, med Pernilla August som den deprimerade hemmafrun Britt-Marie, bli samma framgångssaga? Efter att ha lämnat ett 40-årigt äktenskap bakom sig blir Britt-Marie motvilligt fotbollscoach för ett knattelag i småstaden Borg. Vi håller tummarna för Britt-Marie. Tuva Novotny långfilmsdebuterar som regissör. (Premiär den 25 januari)

Wonder Woman med Gal Gadot gick ingen actionälskare förbi. I hennes spår följer nu fler kvinnliga seriehjältar.

Superkvinnan och publiksuccén Wonder Woman med Gal Gadot gick ingen actionälskare förbi. I hennes spår följer nu fler kvinnliga seriehjältar. Brie Larson axlar rollen som Captain Marvel i filmen med samma namn (premiär 8 mars). Jennifer Connelly spelar i Alita: Battle Angel och Jennifer Lawrence kommer i Dark Phoenix.
För de mindre actioninriktade är iranska 3 kvinnor kanske ett alternativ. Den kända skådespelerskan Behnaz Jafari blir kontaktad av en ung flicka, vars familj förbjuder henne att gå på teaterskola. Trots att Behnaz Jafari är mitt i en filminspelning, vänder hon sig till sin gamle vän regissören Jafar Panahi. Tillsammans bestämmer de sig för att hjälpa flickan. Under en händelserik resa genom den iranska landsbygden tas de emot med stor gästfrihet, så länge de håller sig till traditionerna. (Premiär den 1 februari).

Text: Jeanette Gentele

 

 

Tidningen Senioren
Publicerad 2019-02-21
senioren-nr-1
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 1 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas