Sveriges äldsta kvinnliga dj ordnar disco runt om i landet
Madelein i sitt esse i dj-båset på Gloria 50+ discot i Stockholm. Foto. Maria Rosenlöf.
Leva & uppleva | Dans

Sveriges äldsta kvinnliga dj ordnar disco runt om i landet

Madelein Månsson är inte bara bra på träning. Hon är också Sveriges äldsta kvinnliga dj och ordnar disco runt om i landet. Enda kravet för att komma in är att man är minst femtio…

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-06

En gång i månaden kör Madelein sitt Gloria 50+ disco på Rose i Stockholm. Det är alltid välbesökt och hon kör också på andra platser i landet.
– Jag gör det här för att det är så fantastiskt kul. Jag älskar själv musik och att dansa och ännu härligare blir det när man ser att andra kommer igång.
Det kommer in mer och mer folk i lokalen, glada och förväntansfulla. En del har varit här förr och går vant fram till garderoben och hänger av sig. Madelein har full koll på vilka som är här för första gången och vilka hon känner sedan tidigare.
– De fyra som sitter där är här för första gången, de där tre är stammisar, hon där borta brukar gå på mina gympapass. Många kommer hit med kompisar, en del på egen hand. Vid halvsju drar Madelein igång. Då höjs volymen och dansgolvet under kristallkronorna fylls till brädden. Det blir lite svårare att prata med varandra men desto lättare att dansa.

Dans utlöser endorfiner

Madelein säger i mikrofonen:
– Jag har hört att det är en hel del som är här för första gången ikväll, så jag tänkte ge er en liten bruksanvisning och berätta hur det går till.
Hon gör en liten konstpaus och fortsätter:
– Man går upp och dansar helt enkelt! Det är inte svårare än så. Och all forskning visar att det är bra för oss att dansa, det utlöser endorfiner och man slipper ta tabletter! Jag har 5 000 låtar här i min laptop – och det blir vad det blir. Det står ett önskebord bredvid mig, man får komma och önska låtar men man får inte bli förbannad om jag inte spelar dem. Det finns mycket musik som är bra, Bob Dylan är fantastisk. Men inte på ett disko. Och det är jag som bestämmer! Nu kör vi!
Hon drar upp volymen och allt fler söker sig upp på dansgolvet. Snart är det trångt, varmt och härligt glatt.
Väninnorna Eva och Karin dansar först med varandra, sedan hittar Karin en man som hon dansar några låtar med.

All forskning visar att det är bra för oss att dansa.

Det blir snabbt fullt på dansgolvet när musiken drar igång. Foto: Maria Rosenlöf.

Spricker upp i ett stort leende

När Nils Lagerqvist kommer in i lokalen har discot redan varit igång ett tag och det är fullt på dansgolvet.
Han vinkar till Madelein som glatt vinkar tillbaka från sitt dj-bås där hon står i paljettblus och stora hörlurar och rör sig glatt i takt till musiken. Titt som tätt kommer någon fram till det lilla runda bordet bredvid hennes bås och skriver namnet på en låt på en färgglad post-it-lapp.
En man ur ett av de manliga gängen som fortfarande hänger lite i baren har präntat ned Be my baby med The Ronettes på en rosa lapp. När de första tonerna av den rullar ut i högtalarna spricker han upp i ett stort leende och ger sig ut på dansgolvet.
– Jag tycker vi höjer tempot lite här nu! ropar Madelein. Nu ska vi svettas!
Hon sätter på YMCA, en klassiker som alla kan sjunga med i. I refrängen åker armar upp i luften och formar bokstäverna så gott det går – Y, M, C, A.

Röster i vimlet

Karin Sjöberg, 65:
– Det är fjärde gången jag är här och det är det bästa sättet om man vill träffa en man. Och det vill jag! En spänstig man helst. Det brukar vara kvinnoöverskott här så man får vara lite framåt. Men det finns ändå en hel del män som vill dansa, det är kul.

Eva Eriksson Klang, 65: – Jag älskar att dansa och här kan man dansa med sina tjejkompisar en hel kväll om man vill. Ibland kan man bli uppbjuden av en dansant man. För mig handlar det om glädje och motion. Ofta sätter jag på musik hemma och dansar för mig själv. Gloria spelar jättebra låtar som vi i mogen ålder känner igen.

Hans Arnbom, 67: – Jag är här för första gången. En kollega tipsade mig. Men egentligen är jag mest här för att ta en öl och snacka, dansa är inte riktigt min grej.

Dölj faktaruta

Det är många som träffas här också, det känns extra roligt.

Bra musik och en massa dans

Fler och fler väller in i lokalen. Discot är igång mellan halvsju och halvelva på kvällen. Fyra timmar nonstop med bra musik och en massa dans.
– Det är många som träffas här också, det känns extra roligt. Och så brukar de komma och berätta det för mig. Det värmer i hjärtat.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2019-09-06
senioren-nr-6
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 6 / 2019. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas