Ta hand om dina bilder
Leva & uppleva | Minnen
Foto: Mostphotos

Ta hand om dina bilder

Har du bilder i telefonen som du vill ha på papper? Eller gamla filmer du vill kunna titta på? Det finns en lösning på det mesta. Så här gör du!

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-25

Har du bilder i telefonen eller datorn du vill ha som papperskopior? Kanske till och med diabilder som du vill få på papper? Eller har du gamla filmer i super 8-format eller på VHS-band som du inte kan se längre? Inga problem. Det mesta går att rädda och spara i nya format.

Det kan tyckas svårt och oöverskådligt och visst finns det många olika alternativ när du vill föra över bilder och filmer till nya format.
Har du bilder i telefonen eller datorn och vill ha papperskopior är det allra enklaste att göra det på nätet.

Är du van att handla online kommer du att upptäcka hur enkelt och roligt det är att gå igenom bilderna du har och sedan själv bestämma hur stora de ska vara och så vidare innan du går vidare till betalningen. Sedan skickas bilderna hem till dig med post.

Men är du inte van att använda mobilen eller datorn på det sättet är det ingen fara. Många fotoaffärer är vana att ta emot kunder som kommer med telefoner och datorer och vill omvandla digitala bilder till papperskopior.

Foto: Colourbox

Från telefon eller dator till papper

Om du vill få papperskopior av bilder i telefonen eller datorn kan du förslagsvis göra på något av följande sätt:

  • Online. Gå in på nätet och leta upp någon av alla fotoaffärer online som gör detta. Du väljer vilka bilder du laddar upp och sedan bestämmer du storlek, färg eller svartvit, blank eller matt yta och så vidare. När du är klar med din beställning klickar du dig vidare till kassan och betalar med exempelvis kort som du gör när du handlar på nätet.
  • Ta med dig datorn eller telefonen med dina bilder till en fotoaffär. De allra flesta fotoaffärer kan hjälpa dig med detta.

 

Foto: Colourbox

Från diabild eller USB-minne

Många fotoaffärer kan framkalla från diabilder och USB-minnen till print. Om du inte kan ta dig till en affär går det att skicka diabilderna och USB-minnena med post.
Du kan gå in på fotoaffärens hemsida eller ringa dit för att få information om hur du ska göra. Viktigt att du tar reda på vad det kostar också eftersom det kan bli dyrt att framkalla många bilder. Om du har en scanner med fack för diabilder så går det att framkalla från dia till digitalt. Men för att få bra kvalitet kan en sån scanner kosta ganska mycket också. Om du har släkt eller vänner som kan detta så kan du prata med dem för att få hjälp. Du kan också fotografera bilderna med din telefon om du vill få dem i telefonen och därifrån framkalla till papperskopior.

Foto: Colourbox

Från disketter

Det är inte så vanligt men vill du rädda bilder från CD-skivor och disketter så går det också. En del företag, som BGA Video, tar emot CD-skivor och disketter. Dock inte alla typer av disketter. Sen kan kvalitén på bilder som förvarats länge på disketter vara kraftigt försämrad. En del bilder kan till och med ha blivit förstörda.

 

Foto: Colourbox

Digitala bilder till papperskopior

Det finns många företag som kan framkalla dina bilder i telefonen och datorn till papperskopior. Nedan är ett urval. Tänk på att du själv bestämmer storleken på bilderna, om det ska vara färg eller svartvit, blank eller matt yta och så vidare. På deras hemsidor kan du jämföra priser men det går lika bra att ringa eller besöka butikerna.

Crimson
www.crimson.se
Tel: 08-429 29 29
Finns i Hägersten
i Stockholm.

Qpix
www.qpix.se
Tel: 031-49 17 90
Finns i Västra frölunda.

Smartphoto
www.smartphoto.se
Tel: 0525-17 000
Japan Photo
www.japanphoto.se
Tel: 031-619445
Butiker i Stockholm, Göteborg, Malmö, Skövde, Uppsala och Örebro.
Omvandlar även filmer i gamla format till digitalt.

MyFujifilm
www.myfujifilm.se
Tel: 08-503 864 50

Foto: Colourbox

 

Rörliga bilder  – filmklipp

Det enklaste är att låta företag som är specialiserade på att omvandla filmer i gamla format göra om det till DVD eller USB-minne. En del ordnar även nedladdningslänk och delbara filmfiler. Antingen uppsöker du en butik eller också skickar du iväg VHS-banden, super 8-filmerna eller DVD-skivorna med post. Om du har en videokamera med filmer du vill föra över kan du gå med den till affären.

BGA Video-
produktion
www.bgavideo.com
Tel: 010-10 19 160
Butiker i Stockholm, Sundbyberg, Göteborg, Malmö, Jönköping, Norrköping och Gävle.
Framkallar även stillbilder.

Uppsala
Bildteknik
www.uppsalabildteknik.com
Tel: 0708-88 48 31

Imagine Film
& Video
Tel: 079-329 57 00
Butiker i Stockholm, Örebro och Alingsås.

Solna
Fotocenter
Tel: 08-27 45 69
Framkallar även stillbilder.

Familjefilm.se
www.familjefilm.se
Tel: 08-20 00 60

Jan Hagberg
Publicerad 2020-10-25
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas