Må bra-mat!
Mat | Recept | recept

Må bra-mat!

Det finns flera faktorer som är viktiga för att vi ska må bra och hålla oss friska. Maten är en av dem! Sveriges enda livsstilsprofessor Mai-Lis Hellénius bjuder här på några av sina recept på hälsosam mat. Du hittar de fem recepten längre ned på sidan. Recept Sundkurs Foto Bruno Ehrs

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-05-18

Mai-Lis bästa tips kring kosten

Mai-Lis Hellénius.

– Mitt främsta grundtips är att man ska äta varierat. Det är lätt hänt att man fastnar i gamla vanor, men försök tänka variation. Ät efter säsong, eller med priserna som är nu – titta efter det som är billigt i affären (men också nyttigt).

– Det finns ett generellt sätt att äta som är bra för hälsan, både för hjärta och kärl och för hjärnan, och det är den traditionella medelhavskosten. Det vill säga mycket grönsaker, frukt och baljväxter, vegetabiliskt fett, frön, nötter och fullkornsprodukter. Och mindre av kött, ägg och mejeriprodukter.

– Man kan tänka tvärtom. I stället för att tänka att man ska äta kött eller kyckling med något till kan man tänka: ”vilka grönsaker ska jag äta idag?” Och gärna tillbereda dem eftersom det är gott och matigt när de är varma. Det andra blir tillbehör istället.

– Tänk dig en matpyramid där frukt och grönt är basen, det ska man äta mycket av. I mitten finns mat från havet, fisk och skaldjur. Och i toppen finns kyckling, kött, korv, mejeriprodukter, ägg, salt och socker – det ska man bara äta lite av.

Sundkurs – utsedd till bästa hemsidan i världen!

Mai-Lis Hellénius har tillsammans med medarbetare startat sajten Sundkurs på Hjärt- och Lungfondens hemsida. Här presenteras de senaste forskningsrönen kring allt som rör ett hälsosamt liv och det finns många bra recept utöver de som presenteras här.

På världens största kokbokstävling, Gourmand Cookbook Award, vann Sundkurs pris som ”bästa hemsida i världen” nyligen. Franske Edouard Cointreau som grundat tävlingen tyckte att Sundkurs var en självklar vinnare för att den är ”öppen, gratis och vetenskaplig”.

– Det var väldigt roligt att få den utmärkelsen, säger Mai-Lis Hellénius. Jag vill sprida kunskap om hur man med små förändringar kan öka sina chanser till ett friskare och längre liv, ganska mycket till och med.
www.hjart-lungfonden.se/sundkurs

Tidningen Senioren
Publicerad 2023-05-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas