Mat är kärlek!
Francesca Maugeri Holmström.
Mat | Recept | recept

Mat är kärlek!

Som liten satt ofta Francesca Maugeri Holmström under köksbordet hemma i Sicilien medan hennes mamma, farmor och moster lagade mat och pratade. Allt avhandlades där i köket medan grytorna puttrade på spisen. Läs mer nedan där hon även bjuder på fem av sina sicilianska recept.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-11-06

– För mig hänger mat och kärlek ihop. Det var så mycket jag lärde mig där i köket, både om mat och om livet.
Hemma på Sicilien är maten alltid i fokus. Det är kring den man träffas och umgås, ofta över generationsgränserna. Nu bor Francesca i Malmö sedan sjutton år. Två av hennes söner bor också här med sina familjer.
– Vi gör som hemma i Italien, jag kommer till dem och vi lagar mat och äter eller så kommer de till mig och är sugna på cannelloni, lasagne eller pasta fresco. Vi älskar pasta, det gör vi verkligen!

Det ska vara enkelt, inte en massa krångliga ingredienser. Pasta, grönsaker och ost, det kommer man långt med.
– På Sicilien hade min familj egna odlingar. Min mamma och farmor behövde inte så mycket ingredienser för att laga något gott. Med lite tid och kreativitet kommer man långt. Man ska laga mat med kärlek. Det är inte alltid så lätt att säga ”jag älskar dig”, men mat är också kärlek.
Sedan åtta år har Francesca matlagningskurser i Malmö och lär svenskarna laga italiensk mat.
– Jag brukar prata med alla om att man inte behöver planera för dyra och krångliga middagar. Var spontan, det blir roligare då! Jag skulle vilja att alla fick känna hur mycket härligare det blir om man bara ger maten lite tid. Ge både maten och dina nära lite kärlek på så sätt.
I Italien tar man fortfarande hand om sina äldre släktingar på ett annat sätt än här i Sverige.

– Ofta bor kanske mor- eller farföräldrar med sina vuxna barn. Man hjälper varandra så gott det går. Det kanske inte heller alltid är optimalt, men någon slags gyllene medelväg mellan hur det är där och hur det är i Sverige vore bra. Där man inte är tvungen att bo tillsammans, men ändå hjälper varandra mer.
Råvarorna är förstås också viktiga, det kommer man inte ifrån. Francesca handlar en gång i veckan på en marknad i Malmö.
– Där kan man känna och dofta på grönsakerna. Mycket bättre än att handla inplastade i mataffären.
Enkelt, gott – och kärleksfullt.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas