4 portioner
Rödbetsfalafel
250 g torkade kikärtor, ca 3 dl
1 grönsaksbuljongtärning
2–3 msk vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 dl fryst, hackad persilja
salt, peppar
1 tsk spiskummin
1 tsk sambal oelek
2 msk jordnötssmör (eller tahini)
3 rödbetor à ca 50–60 g, rivna fint
olja till stekning
Rotfrukter
500 g potatis
500 g morot
olja, salt, peppar
ev timjan/oregano
Morotststzatziki
1 morot
2 dl yoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk raps -eller olivolja
salt, peppar
Gör så här:
- Blötlägg kikärtorna i cirka 12 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär i klyftor. Skär moroten i stavar. Lägg på en plåt, ringla lite olja över och salta och peppra. Smaksätt med exempelvis timjan eller oregano. Ugnsbaka i cirka 25 minuter i mitten av ugnen.
- Gör falafeln: Blöt upp buljongtärningen i 1–2 matskedar varmt vatten. Grovhacka gul lök och vitlök. Mixa blötlagda kikärtor, lök, hackad persilja, salt, peppar, spiskummin, buljong, sambal oelek och jordnötssmör till en slät smet.
- Riv rödbetorna och krama ur så mycket vätska du kan. Blanda med falafelsmeten i en bunke.
- Rulla falafelsmeten till runda bollar. Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja så att du kan »halvfritera« dem. Det ska vara ganska hög värme. När de är gyllenbruna är de färdiga.
- Rör ihop tzatzikin: Riv moroten fint. Blanda med yoghurt och pressad vitlök. Rör i olja på slutet. Salta och peppra efter smak.
- Servera falafel med tzatziki, potatisklyftor och sallad.
Recept: Hanna Olvenmark