Ta vara på sommarens skörd
Foto Björn Tesch
Recept

Ta vara på sommarens skörd

Att koka frukt och bär med socker är ett väl beprövat sätt att bevara sommarens smaker till vintern. Din egen saft och sylt innehåller bara naturliga råvaror och minnen från sommarens bärplock.

Publicerad 2010-09-08

Sylt, saft och marmelad är ju ett perfekt sätt att få med sig smaken av sommar in i den grå vintern. Smakbärande och konserverande socker förlänger njutningen i många månader.
Välj bland vitaminsyrliga lingon, karakteristiska svarta vinbär och den överraskande goda drottningsylten. Svåger Mats ligger också bakom receptet på äppelchutney. Den är numera ett måste till falukorven hemma hos oss.

Konserveringstips
Sockret fungerar konserverande och i väl rengjorda burkar klarar sig sylten utan vidare i kylen i tre veckor. Äppelchutneyn är så syrlig att den inte behöver konserveringsmedel.
Hållbarheten i sylten förlängs rejält om man tillsätter flytande konserveringsmedel, Atamon.
För att undvika mögelangrepp kan man tvätta burkar och flaskor i Atamon och hett vatten. Följ anvisningarna på flaskan.

Guldkantade smaker
Jag och min svåger Mats delar ett stort intresse för marmelad. Vi brukar ge varandra presenter med gamla favoriter eller nya spännande sorter. Jag kan inte komma på något enklare sätt att sätta guldkant på en ostbricka eller en enkel ostmacka på en lördagsfrukost. Kanske är det därför som jag ibland kallas för »Lady Marmalade«…

Text: Malin Ottosson

Foto: Björn Tesch

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas