Äldre med småhus – vinnarna på bostadsmarknaden
Foto: Getty Images
Boende | Ekonomi | Nyheter | bostadsmarknaden

Äldre med småhus – vinnarna på bostadsmarknaden

Äldre småhusägare är de stora vinnarna på bostadsmarknaden. Det visar en ny rapport från Swedbank och Sparbankerna. Inte minst om du bor i Stockholm eller något annat storstadsområde.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-05

Läget på bostadsmarknaden i Sverige är tufft och för allt fler hushåll i allt fler kommuner blir det svårare att köpa en bostad jämfört med för hur det såg ut bara för ett år sedan.

Var du bor och om du är sammanboende eller inte är de två främsta orsakerna som avgör din möjlighet att köpa en bostad. Ensamstående med barn i Stockholm och Göteborg har det svårast.

Kunnat dra nytta av prisuppgången

Däremot har det blivit lättare för äldre med småhus att göra en bra affär, enligt Arturo Arques, privatekonom Swedbank och Sparbankerna. Så här skriver han om rapporten:

”En grupp som har klarat sig bra på bostadsmarknaden är äldre småhusägare De har under lång tid kunnat dra nytta av den kraftiga prisuppgången under lång tid, inte minst det senaste året. Våra beräkningar visar att den som köpte ett småhus 2001 med 85 procents belåning, amorterat två procent på bolånet fram till nu och begär maximalt uppskov med reavinsten blir skuldfri och sänker sin boendekostnad med i genomsnitt 2 700 kronor per månad om de säljer sitt småhus och köper en bostadsrätt på tre rum och kök”

Förutsätter två saker

Han menar också att det är en myt att äldre inte har råd att sälja sitt bostadshus för att köpa en bostadsrätt eller att de skulle få en högre boendekostnad.

– Men det förutsätter två saker. Det ena är att du har amorterat under de här 20 åren (enligt exemplet ovan) som du har bott i småhuset och att du begär maximalt uppskov. Då behöver man inte lån någonstans på de 50 orter vi har tittat på, säger Arturo Arques till Sveriges Radio.

Omsättningen av småhus är låg och knappt tre procent av alla småhus omsätts årligen. Av dem som äger småhus är över en miljon över 65 år.

Äldre vill bo i småhus

En färsk Sifo-undersökning visar att anledningen till att omsättningen av småhus som ägs av äldre är låg beror på att äldre vill bo i småhus. Bland personer över 56 år anger endast 16 procent av dem som bor i småhus att de har några flyttplaner. 43 procent av dessa säger som främsta skäl till att de vill flytta att de vill bo mindre. Endast sex procent vill bo i en lägenhet.

”Ska vi öka omsättningen av småhus bland äldre är lösningen inte fler lägenheter utan fler mindre småhus som är lätta att underhålla och utan renoveringsbehov”, skriver Arturo Arques.

I den här texten berättar SPF Seniorernas bostadsexpert Fredrik von Platen mer om vilka möjligheter som finns.

Här hittar du Arturo Arques text om rapporten.

Här hittar du hela rapporten (pdf-fil)

 

 

Jan Hagberg
Publicerad 2021-09-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas