Äldre slipper passera akuten
Nyheter
Foto: Colourbox

Äldre slipper passera akuten

Äldre ska få rätt vård snabbare när Akademiska sjukhuset i Uppsala inför snabbspår till geriatriken.

Publicerad 2015-12-28

28 december börjar Akademiska i Uppsala med en ny metod för att ta emot äldre multisjuka som kommer till sjukhuset. De kan nu läggas in direkt på en geriatrisk vårdavdelning utan att behöva gå via akuten. De äldre slipper långa väntetider, samtidigt som trycket minskar på akuten.

– Tidigare har fokus varit att behandla det akuta tillståndet, till exempel en infektion. Därefter har patienten skickats hem och inte sällan kommit tillbaka inom några veckor. Nu tar vi ett helhetsgrepp om äldre multisjuka som ofta får vänta på akuten där trycket är högt och tillståndet inte anses urakut. Syftet med det akutgeriatriska snabbspåret är att vården ska bli mer tillgänglig, men också att undvika återinläggning, säger avdelningschefen Ulrica Varg Etemadi.

När patienterna kommer till sjukhuset ska de från och med nu bedömas av ett team med geriatrisk kompetens.

Satsningen med snabbspår till geriatriken är en del i flera satsningar på de mest sjuka äldre i Uppsala. De som omfattas är personer över 65 med till exempel försämrad KOL och hjärtsvikt.
Ungefär en femtedel av alla som söker akut vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala är över 80, vissa är demenssjuka eller behöver särskilt stöd av andra orsaker.

Sedan 2012 har Sahlgrenska i Göteborg arbetat med direktinläggning av äldre. Även landstingen i Gästrikland och Kalmar arbetar med direktinläggningar.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas