Äldreboenden kan bli dödsfällor vid brand
Nyheter | Säkerhet
Foto Colourbox

Äldreboenden kan bli dödsfällor vid brand

Bara sju av 89 boenden fick godkänt när räddningstjänsten undersökte brandsäkerheten i Härnösand, Sollefteå och Kramfors.

Publicerad 2013-04-02

”Ett hundratal åldringar bor i rena dödsfällorna med knappt någon personal på nätterna som kan hjälpa dem ut om det börjar brinna”, skriver Allehanda.se.

– Det ser inte jättebra ut, säger Andreas Hoff, tillsynsansvarig och vice räddningschef vid Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen som täcker alla tre kommunerna.

Bland de allvarligaste bristerna är att det saknas dörrstängare och så kallade brandcellsgränser, som snabbt kan skärma av en brand och hindra att den sprider sig i resten av byggnanen.

Eftersom en byggnad ska uppfylla de brandsäkerhetskrav som gällde vid den tid då bygganden uppfördes kan ett äldre vårdboende ha stora brister i brandsäkerheten utan att för den delen bryta mot lagen. Men har en kommun tagit ansvar för individer genom att ge dem behovsprövat boende så måste de kunna garantera deras säkerhet. Det ska inte vara en ekonomisk fråga, menar MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Här kan du läsa hela artikeln:

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas