Alzheimerfonden: Satsa på maten som förlänger livet
Foto: Jan Arleij
Nyheter | Äldremat

Alzheimerfonden: Satsa på maten som förlänger livet

Maten och måltidssituationen på Sveriges äldreboenden måste uppmärksammas mer och den måste förbättras. Det var huvudbudskapet när Alzheimerfonden samlade politiker, kändisar och experter till Grand hotell på måndagen.

Publicerad 2014-09-01

Skådespelaren Stefan Sauk modererade från scenen i Spegelsalen, under vars stilfulla tak ett 250-tal gäster, många anhöriga till personer med Alzheimers sjukdom, satt till bords.

Sauk och rikskände krögaren och äldrekämpen Leif Mannerström berättade historier om matens centrala betydelse för äldre på våra särskilda boenden – varpå publiken serverades en utmärkt Mannerström-inspirerad pannbiff med lök, brunsås, potatismos och inlagd gurka.

– Det viktigaste är att vi som i vardagen arbetar för den äldre är engagerade och arrangerar måltiden med känsla. Efter en måltid ska man få känna sig nöjd, det är bara då kocken har lyckats, sa Leif Mannerström.

– Man kallar ofta de äldre för brukare, ett ord som jag hatar innerligt och som för tusan ligger så nära ´missbrukare´som man kan komma. De äldre ska istället ses och benämnas som våra gäster!

På scenen anslöt också några av Alzheimerfondens ambassadörer, exempelvis förre justitieministern Tomas Bodström, som läste högt ur sin nya bok ”Det man minns” som handlar om Bodströms mamma och den Alzheimersjukdom som drabbade henne.

– Just måltidssituationen på hennes boende är så fundamental och betydelsefull. Där dukar de med servetter och ordnar så att det nästan känns som en restaurang. Det handlar om värdighet och det är så oerhört viktigt, sa Bodström som också passade på att dela ut några enkla råd till anhöriga i hans situation.

– Vi syskon har en outtalad överenskommelse som handlar om att vi inte kritiserar varandra för vad vi inte hinner göra för vår föräldrar utan berömmer och stöttar när vi hinner göra något alls. Den som åker och hälsar på skickar ett SMS så att de andra vet och kan åka en annan dag.

Anhörigas situation kom ofta upp under temalunchen, liksom något om den senaste forskningen om vad som förebygger Alzheimers sjukdom, eller åtminstone skjuter upp den.

Miia Kivipelto, professor i klinisk geriatrisk epidemiologi betonade att det förutom fysisk aktivitet och social samvaro också finns ”ganska starka bevis” för att det är bra att äta vegetabiliskt fettrik mat, liksom att grönsaker och frukt med antioxidanter minskar risken för att drabbas av Alzheimer.

– Ny forskning visar också tydligare än tidigare att D-vitamin är viktigt. Därför är det än viktigare att man ofta måste få komma ut i solen eftersom den ger oss D-vitamin, sa Miia Kiivipelto.

Stockholms äldreborgarråd Joakim Larsson (M) och riksdagsledamoten Meeri Wasberg (S) fick också äntra scenen för att ge sin syn på vad som görs, och vad framtiden kommer att kräva. Idag lever cirka 160 000 människor med någon form av demenssjukdom, och fram till år 2050 beräknas dubbelt så många insjukna, enligt Alzheimerfonden.

– Vi har satsar 13,5 miljoner på demensteam i Stockholm, sa Joakim Larsson som betonade vikten av att personal sitter med under måltiderna i vård- och omsorgsboendena.

Meeri Wasberg föreslog att restaurangskolor och äldreboenden borde kunna samarbeta, liksom att S-förslaget om att arbetslösa ungdomar ska utbildas in i äldreomsorgen kan vara en väg att förstärka en pressad situation.

– Äldreomsorgen behöver mer personal, slog Wasberg fast.

Miia Kivipelto passade på att skicka med ett budskap till politikerna, mot bakgrund av att allt fler blir allt äldre och att därmed fler personer kommer att drabbas av demenssjukdomar:

– Vi har faktiskt inte fått fram några nya mediciner under de senaste tio åren. Här behöver politikerna göra mer genom att öka satsningen på forskningen.

Alzheimerfonden arbetar just för att öka medvetenheten om behovet av forskning.

Under hösten kommer man att arrangera ytterligare en rad evenemang för att nå ut i samhällsdebatten: temakvällar i Stockholm den 8 och 15 september står på programmet liksom en större satsning den 21 september då den internationella Alzheimerdagen infaller.

– Då blir det samarbete med Svenskt Demenscentrum och Demensförbundet.  Vi kommer att ha aktiviteter vid Stockholms slott och Silviahemmet, säger Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson.

– Den 4 oktober är ytterligare en viktig dag att hålla reda på, nämligen Anhörigas dag, sa Stefan Sauk när han avslutade dagens evenemang för någon timme sedan.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas