Nyheter

Neurotiska personlighetsdrag ökar risk för alzheimer

Kvinnor som är oroliga och stresskänsliga i medelåldern löper högre risk att senare i livet utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en ny studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Publicerad 2014-10-03

Forskarna tror att män löper samma risk, men studien som inleddes redan 1968 omfattade enbart kvinnor.

800 kvinnor i Göteborg fick då svara på ett personlighetstest, som bland annat mätte hur neurotiska och utåtriktade de var och om de varit med om längre perioder av hög stress. Deras minne testades också.

Vid en uppföljning 2006 hade ungefär var femte utvecklat demenssjukdom.

– Vi kunde se att de kvinnor som utvecklat alzheimer oftare hade haft en neurotisk läggning i det personlighetstest de gjorde 40 år tidigare. Hos de kvinnor som samtidigt utsatts för en längre period av stress såg vi ett tydligt statistiskt samband, säger forskaren Lena Johansson från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Studien, som är den första som följt personer från medelåldern till hög ålder och som visar vilken betydelse personligheten kan spela för risken att utveckla Alzheimers sjukdom, publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

– Det finns tidigare studier som visat att långvarig stress kan öka risken för alzheimer, och vår huvudhypotes är att det är stressen i sig som är skadlig. Det nya nu är att den som är neurotiskt lagd är mer stresskänslig än andra, säger Lena Johansson.

Ett begrepp som forskarna använder i detta sammanhang är neuroticism. Det innefattar ett personlighetsdrag där man har lätt att bli stressad, har lätt att tänka negativt och lätt kan få ångest, berättar Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Sahlgrenska.

Han anser att studien ger argument för den enskilde att ta itu med allvarlig stressproblematik.

– Man kanske kan gå på rådgivning hos en psykolog, eller man kan ha nytta av en kortare kognitiv terapi där man jobbar på att reagera på annat sätt eller att inte tänka negativt, säger Ingmar Skoog till Ekot.

– Mycket av det här handlar just om att man tänker negativt på olika saker som händer. Kan man göra något åt det kan man också minska den här risken.

I förra veckan publicerade andra Sahlgrenska-forskare en studie som visar att övervikt och fetma i medelåldern ökar risken för demens senare i livet.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas