Anhöriga står utan avlastning
Foto: Colourbox
Nyheter | Drabbas

Anhöriga står utan avlastning

Många kommuner stoppar avlastning för anhörigvårdare under coronapandemin, enligt Kaliber i P1. Ett exempel på vad man inte ska göra, säger SPF Seniorernas Gösta Bucht.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-27

När Sveriges Radios program Kaliber i P1 undersökte hur kommunernas verksamhet påverkas av smittrisken under coronapandemin uppgav 35 av hundra kommuner att de tillfälligt stängt avlastningsmöjligheter som korttidsboenden och dagverksamhet. Men smittskyddsåtgärderna ökar belastningen på de anhöriga.

Vårdar dygnet runt

– Jag orkar inte, men måste man så måste man, säger 83-åriga Birgit Eriksson i inslaget, som nu tar hand om sin demenssjuke man tjugofyra timmar om dygnet, sju dagar i veckan sedan Boxholm dragit in korttidsboendet.

Kommunen har i stället erbjudit extra hemtjänst.

Exempel på vad man inte ska göra

– När det gäller anhörigstöd så är det ett biståndsbeslut  i socialnämnden och en rättighet som man inte kan upphöra med ens i kritiska tider som nu, säger Gösta Bucht, sakkunnig i vård- och omsorgsfrågor hos SPF Seniorerna.

Kommunerna borde tvärtom ge mer stöd för att underlätta vård i hemmet, menar han. Blir det för tungt för anhöriga kommer fler att behöva vård, och fler att flytta till boenden och det i sin tur innebär risk för större smittspridning..

– Att till exempel dra in en avlastning för en demenssjuks anhörig är ett bra exempel på vad man inte ska göra.

Saknas nytänk

Gösta Bucht tycker att många kommuner visar bristande uppfinningsrikedom för att kompensera de inskränkningar som görs på grund av corona. Han vill till exempel se fler digitala alternativ för att möta besöksförbudet och har redan tidigare efterlyst möjligheten för anhöriga att göra ”säkra” besök hos boende i livets slutskede.

Många väljer att ta hjälp

Två tredjedelar av de tillfrågade kommunerna har valt att fortsätta erbjuda avlastning för anhöriga. Till exempel Katrineholm, även om man samtidigt avråder ifrån den.

– Vi ser att en ganska stor andel ändå väljer att behålla sin växelvård för att makan eller maken därhemma ska orka hela tiden, säger Susanna Kullman, biträdande förvaltningschef i Katrineholm till Sveriges Radio.

Kaliber skickade sin enkät till 128 kommuner i de sju hårdast drabbade regionerna.

Stort antal anhörigvårdare

I Sverige räknar man med att det finns omkring 130 000 demenssjuka personer som vårdas av anhöriga, och anhörigvårdarna är ofta äldre personer.

SPF Seniorerna erbjuder Facebookgruppen ”Anhörig i SPF Seniorerna” där anhöriga kan prata av sig, tipsa varandra och dela sina erfarenheter med andra i samma situation. Du hittar gruppen här:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2020-04-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas