Plan för anhöriga klar om ett år
Foto: Colourbox
Nyheter | Stöd

Plan för anhöriga klar om ett år

Den tidigare utlovade nationella anhörigstrategin ska vara klar under 2021.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-14

Beskedet gav regeringen på måndagen (14/10). Socialstyrelsen får 300 000 kronor för att under 2019 genomföra uppdraget med att ta fram en nationell strategi. Senast den 1 december 2020 ska myndigheten redovisa för socialminister Lena Hallengren (S).

– Den omsorg och de insatser som många anhöriga i dag ger är av stor betydelse både för den äldre och för välfärden. Det arbete som anhöriga utför behöver uppmärksammas mer och en nationell strategi för anhöriga behövs, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Formas efter behov

Syftet med en kommande anhörigstrategi är att bidra till att stöd till anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående äldre är ”tillgängligt och utformat efter behov”.

I uppdraget till Socialstyrelsen ingår därför bland annat att analysera hur behovet av förebyggande arbete mot ohälsa, till exempel utbrändhet och stress, kan identifieras i ett tidigt skede.

Man ska också analysera betydelsen av att ha ett anhörigperspektiv vid utvecklandet av olika tekniska lösningar.

Måste bli bättre

I uppdraget ingår även att kartlägga och analysera hur avlösning kan ”vidareutvecklas för att underlätta för den anhörige”, betonar socialministern och exemplifierar med när den närstående äldre tas in på ett korttidsboende under en begränsad tid eller deltar i en dagverksamhet under viss tid av dagen.

Jan Arleij
Publicerad 2019-10-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas