Nyheter | Så funkar det

Är du rädd att bli vräkt?

Den som inte betalar hyran riskerar att vräkas. Men betalas skulden inom tre veckor återfår man rätten till lägenheten.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-05

2015 var det 211 personer över 65 som vräktes från sina lägenheter, enligt Kronofogdemyndigheten. Även om det är en kraftig ökning från året innan så är det fortfarande ovanligt.

Är du rädd att glömma hyran kan du be banken betala den med autogiro. Då dras hyran automatiskt från ditt konto varje månad.

Sker inte över en natt

Man får inte vräka en person från en dag till en annan. Först måste personen få en chans att överklaga beslutet eller betala sin skuld.

En hyresvärd som vill vräka någon måste vända sig till Kronofogden och ansöka om ett så kallat betalningsföreläggande. Kronofogden skickar då ut ett brev ut till hyresgästen med information om hyresvärdens krav och ett delgivningskvitto som ska skrivas under som bevis på att man tagit emot infomrationen.

Den som tycker att kravet är felaktigt kan invända. I brevet från Kronofogden står hur lång tid man har på sig att bestrida hyresvärdens krav. Det gör man genom att skriva ett brev till Kronofogden med en förklaring till varför man tycker att kravet är felaktigt.

Om kravet är riktigt ska man följa instruktionerna i betalningsföreläggandet. Den som inte kan betala allt på en gång kan försöka komma överens med sin hyresvärd om en avbetalningsplan. Det är dock upp till varje hyresvärd och hyresgäst själva att diskutera.
Om det är obetalda hyror som är problemet kan man återvinna hyresrätten genom att betala sin skuld inom tre veckor från det första beskedet.

Avhysningen

Kan inte hyresvärden och hyresgästen komma överens, eller om skulden inte betalas, kan hyresgästen bli vräkt. Då skickar Kronofogden ett brev med ”underrättelse om avhysning” där det står vilken dag och tid vräkningen kommer att ske. Socialförvaltningen och hyresvärden får en kopia av brevet.

Om hyresgästen inte har flyttat självmant och lämnat tillbaka nyckeln på det utsatta datumet kommer lägenheten att tömmas och sakerna att magasineras. Samtidigt byts låset ut. Kostanden för flytt, flyttstädning och magasinering får den avhysta hyresgästen stå för.

Källa: Kronofogdemyndigheten
Läs mer här:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-02-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas